8 Martie, Ziua Internațională a Femeii. Află cum este sărbătorită această zi alte țări din lume

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită anual pe data de 8 martie, în România cât și în întreaga lume. Această zi marchează realizările sociale, economice și politice ale femeilor de-a lungul istoriei. În România de multe ori a fost asociată cu Ziua Mamei, iar oamenii o celebrează în cele mai frumoase moduri.

8 Martie, Ziua Internațională a Femeii
8 Martie, Ziua Internațională a Femeii

Cum a început 8 Martie

Ziua Internațională a Femeii a luat naștere din mișcarea sindicală și a devenit un eveniment anual recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU). Primii pași către oficializarea acestei zile au fost făcuți în 1908, când 15.000 de femei au mărșăluit prin New York cerând reducerea programului de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot. Un an mai târziu, Partidul Socialist din America a declarat prima Zi Națională a Femeii, potrivit International Women's Day. 

Cea care, însă a venit cu ideea de a crea o zi specială prin care femeile și realizările lor să fie celebrate a fost o femeie pe nume Clara Zetkin, activistă adeptă a comunismului și susținătoare a drepturilor femeilor. Ea a sugerat ideea în 1910, la o Conferință internațională a femeilor muncitoare de la Copenhaga. La conferință au participat 100 de femei din 17 țări, care au fost de acord în unanimitate cu sugestia ei.

Sărbătoarea a fost celebrată pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția. Centenarul a fost sărbătorit în 2011, așa că anul acesta sărbătorim, cea de-a 111-a ediție a Zilei Internaționale a Femeii.

femeie frumoasa shutterstock 515004724 jpg

Ziua de 8 martie nu este deloc întâmplătoare. În ajunul Primului Război Mondial, în cadrul unei campanii pentru pace, femeile din Rusia au sărbătorit prima lor Zi Internațională a Femeii la 23 februarie, în ultima duminică din februarie. În urma unor discuții, s-a convenit ca Ziua Internațională a Femeii să fie marcată anual la 8 martie, care s-a tradus în calendarul gregorian adoptat pe scară largă de la 23 februarie - iar această zi a rămas de atunci data globală pentru Ziua Internațională a Femeii. În 1914, alte femei din întreaga Europă au organizat mitinguri pentru a milita împotriva războiului și pentru a exprima solidaritatea femeilor. De exemplu, la Londra, în Regatul Unit, a avut loc un marș de la Bow la Trafalgar Square în sprijinul votului femeilor la 8 martie 1914. Sylvia Pankhurst a fost arestată în fața gării Charing Cross, în timp ce se îndrepta să ia cuvântul în Trafalgar Square.

Sărbătoarea a devenit oficială în 1975, când Organizația Națiunilor Unite a început să sărbătorească această zi. Prima temă adoptată de ONU (în 1996) a fost "Celebrarea trecutului, planificarea viitorului".

dinți, zâmbet  sursa   shutterstock jpg

Tradiții și obiceiuri de 8 Martie, Ziua Femeii, în România

Se spune că fetele și femeile trebuie să poarte mărțișorul de pe data de 1 martie pânî pe 9 inclusiv, pentru a avea noroc în dragoste tot anul. În Transilvania, localnicii obișnuiesc să atârne mărțișoarele de uși sau de coarnele animalelor domestice, pentru a fi protejați de spiritele rele.

De asemenea, bărbații își arată aprecierea față de femeile din viața lor prin daruri, oferin mai ales, flori. Cele mai populare flori în această zi sunt lalelele care reprezintă un adevărat simbol pentru această sărbătoare. Mai mult, se spune că bărbații nu trebuie să se certe cu femeile din viața lor în această zi pentru a nu atrage ghinionul.

cadou 0 jpeg

Ce alte țări mai respectă această tradiție de 8 Martie

Italia

Pe 8 martie, femeile primesc în mod tradițional buchete de mici mimoze galbene; simbolul ales al Zilei Internaționale a Femeii în această țară. Considerat, de asemenea, că simbolizează puterea feminină, este obișnuit ca femeile să își paseze între ele izvoare de mimoze în semn de solidaritate feminină.

Polonia

În Polonia, cel mai popular cadou este laleaua! Bărbații oferă în general femeilor și fetelor lalele. În orașele mari, puteți găsi tineri cu buchete de lalele, care le împart femeilor pe străzi. 

China

În timp ce Ziua Fetelor este pe 7 martie în China, țara recunoaște Ziua Internațională a Femeii încă din 1949. Pe 8 martie, angajatorii sunt încurajați - deși nu sunt obligați - să acorde personalului feminin o jumătate de zi liberă. Cu toate acestea, există, de asemenea, o latură comercială puternic înrădăcinată în această zi, în care bărbații sunt încurajați să cumpere cadouri pentru femeile din viața lor.

Marea Britanie

Desfășurat timp de trei zile la Londra, inclusiv de Ziua Internațională a Femeii, festivalul Women of the World adună sepeckeri, activiști și artiști care abordează problemele cu care se confruntă femeile la nivel mondial. Fondat în Marea Britanie, WOW are acum festivaluri-soră în alte părți ale lumii, unde se țin conferințe și expoziții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Întâlnire între Ion Antonescu și Adolf Hitler la Munchen, 1941 FOTO Profimedia jpg
Carlo Acutis 1, foto Facebook jpg
kaufland jpg
mona von bismarck colaj captura video jpg
index webp
tramvai lego profimedia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net