A început Hanuka, Sărbătoarea Luminilor în calendarul evreiesc. Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis

Ultima actualizare:

Zilele acestea, evreii din țara lor sau din diaspora celebrează amintirea triumfului revoltei coduse de frații Macabei împotriva dinastiei seleucide care ducea o politică de elenizare a popoarelor pe care le stâpânea.

Hanuka. Foto: arhiva.
Hanuka. Foto: arhiva.

Uleiul de lampă care era suficient doar pentru o zi a ars timp de opt zile

Evenimentele de Hanuka s-au petrecut în anii 165-163 înainte de Hristos și amintesc începuturile unei lupte care s-a întins pe mai mulți ani și a dus în cele din urmă la independența evreilor. Frații Macabei au impus dinastia Hasmoneilor, sacedortală, care a durat până la cucerirea țării de către Imperiul Roman. În timpul luptelor, Macabeii au descoperit că uleiul dedicat ritualului a fost profanat și nu mai era suficient decât pentru o singură zi. Cu toate acestea, uleiul a ars vreme de opt zile, păstrând astfel aprinsă nu numai lumina sacră în Templu ci și speranta în inimile luptătorilor.

Este considerată o sărbătoare minoră, în timpul căreia odihna nu este obligatorie

Numele de Hanuka derivă din rădăcina verbului “a dedica” și i se mai spune și Sărbătoare Luminilor. Această sărbătoare a fost stabilită de Sinedriu (cel mai înalt for religios evreiesc),  iar obiceiul practicat cu această coazie constă în aprinderea menorei de Hanuka sau a hanukiei, așa cum i se mai spune sfeșnicului special cu 8 brațe.

Lumânările se aprind fie toate odată, seara, și se lasă să ardă la vedere, în fereastră pentru cel puțin 30 de minute, fie, conform obiceiului Beit Hillel, se aprinde câte o lumânare pe rând, pe parcursul celor 8 zile cât durează sărbătoarea care a început pe 7 decembrie și se încheie pe 15 decembrie. După alt obicei, Beit Șamai, lumânările se aprind în ordine descrescătoare.

Un alt obiect, simbol al acestei sărbători, este dreidel-ul, titirezul cu patru laturi care se învârte cu ocazia acestor sărbători. Titirezul sau sfârleaza are pe fiecare latură câte o literă formând acronimul propoziției “o mare minune s-a întâmplat aici”.

Dreidel-ul este un simbol al acestei sărbători
Dreidel-ul este un simbol al acestei sărbători

Numele de dreidel este în idiș și înseamnă “învârtitor”. În limba ebraică i se spune “săvivon” care vine din rădăcina verbului “a întoarce”.

Mâncarea tradițională de Hanuka

Tradițional se mănâncă mâncare prăjită în ulei, iar felurile cele mai importante sunt tortul de cartofi, latche - chiftele de cartofi turtite și prăjite în ulei, sufganiioți - gogoși prăjite în ulei.

Ceremonia are loc în familie sau la sinagogă, iar copii primesc bani de ciocolată numiți gelt. Data la care se ține sărbătoarea variază în calendarul gregorian cu care suntem obișnuiți deoarece se ține seama de calendarul evreiesc.

Povestea Macabeilor s-a păstrat în cărțile bibliei ortodoxe

Povestea Macabeilor nu și-a găsit locul în canonul biblic evreiesc, dar s-a păstrat în biblia evreiască tradusă în limba greacă, Septuaginta (LXX), din care își trage seva și Biblia ortodoxă. Cărțile Macabeilor sunt într-un fel controversate întrucât unele biserici le consideră “bune de citit” altele le consideră apocrife (cărți pe care biserica nu le recunoaște).

Mesajul președintelui Klaus Iohannis de Hanuka

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de solidaritate cu comunitatea evreiască cu ocazia sărbătorii Hanuka. Într-o declarație, șeful statului a subliniat că această sărbătoare are loc într-un context marcat de suferința și pierderea de vieți omenești într-un război provocat de atacuri teroriste asupra Statului Israel.

Președintele a transmis cele mai calde urări de pace și prosperitate conducerii Federației Comunităților Evreiești din România și membrilor comunităților evreiești din țară. El a evidențiat importanța "Sărbătorii Luminilor" reprezentată de lumânările aprinse în menora, simbolizând solidaritatea și speranța în această perioadă festivă.

„La întâmpinarea uneia dintre cele mai importante sărbători religioase iudaice, Hanuca 5784, transmit cele mai calde urări de pace şi prosperitate conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România - Cultul Mozaic, precum şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti din ţara noastră. 'Sărbătoarea luminilor' întruchipate de lumânările aprinse care împodobesc braţele menorei în Templul Coral din Bucureşti, precum şi în templele şi sinagogile din întreaga lume iudaică vă aduce împreună, îmbrăţişând în solidaritate şi speranţă sensul profund al celebrării de Hanuca. Este dramatic că sărbătoarea care în aceste zile îi aduce împreună pe evreii de pretutindeni se desfăşoară pe fundalul suferinţelor şi al pierderilor de vieţi omeneşti într-un război provocat de atacurile teroriste asupra Statului Israel”, a subliniat Iohannis.

„Istoria ne este, din păcate, marcată de Holocaust, de extremisme, de violenţă şi xenofobie, de totalitarisme şi ură, manifestări în faţa cărora trebuie cu toţii să găsim forţa de a ne opune. Fie ca sărbătoarea Hanuca 5784 să aline durerile familiilor celor care au căzut victime inocente ale urii şi ale violenţei şi să ne călăuzească spre lumina biruitoare a Umanităţii, în comuniune şi pace”, a mai adăugat președintele României.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net