A intuit viitorul înainte să moară! Frazele geniale lăsate de un mare scriitor român descriu exact societatea de azi

Ultima actualizare:

Un mare scriitor român a intuit viitorul pe care-l trăim azi, înainte să moară! Deși au trecut ani buni de când au fost scrise, frazele sale memorabile descriu perfect societatea din prezent. „Alergăm între naștere și moarte. Ne-a cuprins o nevroză a nerăbdării care ne face să ne simțim, uneori, pe scaunele sălilor de așteptare, ca într-o cușcă”, spunea cândva marele Octavian Paler.

Frazele geniale lăsate de un mare scriitor român descriu din plin societatea de azi
Frazele geniale lăsate de un mare scriitor român descriu din plin societatea de azi

Scriitorul român care a intuit prezentul: „Noi astăzi suntem o ţară de oameni singuri”

Trăim vremuri confuze, suntem mai depresivi ca niciodată, fugim către... nici nu noi nu știm exact către ce, iar timpul până la finalul călătoriei se scurge cu repeziciune. Conectați non-stop la o lume virtuală care ne-a făcut să ne pierdem reperele, mereu cu ochii în telefon, am ajuns într-un moment în care singurătatea nu poate fi ascunsă nici măcar de 1.000 de like-uri sau mii de „friends” pe internet.

„Omul are iluzia că vorbește cu lumea întreagă la calculator. El e de fapt singur” sau „noi astăzi suntem o ţară de oameni singuri. Atât de singuri, încât până şi nefericiţii nu sunt solidari între ei” sunt doar două dintre citatele lui Octavian Paler care prezintă cu precizie chirurgicală o realitate crudă și tristă a unui prezent în care sufletul pare că îngheață tot mai mult.

La 7 mai 2007, Paler, personalitate iubită și apreciată, murea la vârsta de 80 de ani, în urma unui atac de cord. Scriitor, jurnalist, editorialist, critic și eseist, acesta a fost unul dintre cei mai respectați și influenți intelectuali din România. Moștenirea sa literară continuă să inspire și să influențeze noile generații.

  • „Am înțeles că singurătatea cea mai atroce nu e cea de care te lovești într-un deșert, ci singurătatea pe care o descoperi uneori pe o stradă arhiaglomerată” (Octavian Paler)

Paler: „Îmi iubesc ţara atunci când nu mă uit la televizor şi când nu merg pe stradă”

„Viața pe un peron”, „Autoportret într-o oglindă  spartă” sau „Caminante” rămân și astăzi cărți pe care orice român ar trebui să le parcurgă. Cu o fire retrasă și singuratică, Octavian Paler a disecat mereu viața. Deși scrise acum mai bine de trei decenii, unele din fraze reflectă din plin vremurile de azi.

Tot Paler considera că „orice paradis nu poate fi decât o mare simplitate”. Cât despre politica, celebrul scriitor spunea că ea nu are principii, ci doar interese. În textele sale n-a ratat nici Bucureștiul gri și nici ipocrizia oamenilor.

  • „Cerul devenise pentru mine ceea ce este pentru orice bucureştean. Ceva lipsit de orice fior metafizic, un albastru decolorat banal, murdărit de fumul fabricilor, de unde când se înnorează, cad ploile care umplu oraşul de bălţi” (Octavian Paler)
  • „Oamenii îţi iartă multe, dar nu-ţi iartă când le arăţi cu degetul laşitatea. Ei vor să pară nobili chiar când nu fac nimic pentru asta sau mai ales când nu fac nimic” (Octavian Paler)

În celebra sa carte Don Quijote, scriitorul vorbește, printre altele, despre faptul că românii au prea mult umor de proastă calitate și că nu rezistăm tentației de a lua ceva peste picior: „Și poate că aceste e cel mai mare cusur al nostru, de care suntem și mândri, că nu există tragedie pe care n-o putem persifla. Ne-a fost mai ușor să opunem disperării o ironie decât o revoltă.”

Totodată, Paler consideră că avem o psihologie de popor superficial, „de popor care poate frige mititei pe orice Golgotă.”

Scriitorul iubit de milioane de români: „Ceea ce nu trăim la timp, nu trăim niciodată”

La 16 ani de la moartea sa, Octavian Paler continuă să fie alături de noi în călătorii, sau pe o bancă retrasă sub un copac bătrân sau sub lumina caldă a veiozei din dormitorul unui tânăr care abia descoperă viața.

Cu o căldură și o nostalgie rară, scriitorul a reușit mereu să ajungă direct în cele mai ascunse locuri ale sufletului. E până la urmă omul care ne-a spus că și „pasiunile îmbătrânesc” și că la final nu însemnăm mai mult decât „fotografiile îngălbenite pe care cineva le va arunca la gunoi.”

  • „Bărbații nu pricep decât foarte rar că femeia este o ființă curioasă. Nu-i place să fie sclavă decât dacă își leagă singură lanțurile. Dacă altcineva vrea s-o lege cu de-a sila, se revoltă, suferă sau se ofilește. Nu se poate simți fericită în robie decât dacă a vrut” (Octavian Paler)

„A muri înseamnă a te muta într-o stea”

Octavian Paler s-a născut pe 2 iulie 1926, într-o familie de ţărani din comuna Lisa, aflată la poalele Munților Făgăraș. La vârsta de 11 ani a primit o bursă la Liceul Spiru Haret din Bucureşti, dar spațiul de acasă a rămas drept reper de conduită morală şi imagine mitologică a copilăriei. L-a văzut mereu ca pe un paradis, deși realitatea era un dură și crudă.

„N-am avut, când eram mic, nici o jucărie. În Lisa nu funcţiona obiceiul ca părinţii să le dea copiiilor jucării. Singurul răsfăţ de care am avut parte se întâmpla dimineaţa când tata îşi apropia obrazul de obrazul meu… ceea ce mă făcea fericit.”, preciza Paler despre copilăria lui.

După facultate, între 1949 și 1961 a fost redactor de programe culturale la Radiodifuziunea Română. În anul 1958 debutează publicistic cu versuri apărute în revista „Luceafărul”.

Printre cele mai cunoscute cărți ale celebrului scriitor român se află: Apărarea lui Galilei (1978), Scrisori imaginare (1979), Caminante (1980), Viața pe un peron (1981), Don Quijote în est (1993), Deșertul pentru totdeauna (2001) sau Autoportret într-o oglindă spartă (2004).

„Pentru o viață mediocră există explicații care nu depind doar de tine. În schimb, mediocritatea iluziilor nu are justificări. Nimic nu te oprește să visezi peste măsură” (Paler)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net