Rechinii și alte creaturi marine periculoase din zona Greciei, Turciei și Spaniei

Ultima actualizare:

Vestea că o româncă a fost ucisă de un rechin în apele din zona unei stațiuni din Egipt a îngrozit o mulțime de turiști, însă nici destinațiile din Grecia sau Turcia nu sunt mult mai sigure. Iată care sunt creaturile marine fatale de care trebuie să te ferești când pleci în concediu!

Rechinii și alte creaturi marine periculoase din zona Greciei, Turciei și Spaniei
Rechinii și alte creaturi marine periculoase din zona Greciei, Turciei și Spaniei

În sezonul cald, mulți români se îndreaptă spre plajele din străinătate, destinații exotice, unde se bucură de servicii de calitate, la prețuri corecte, mai mici chiar decât pe litoralul autohton.

Puțini turiști își închipuie pericolele care pândesc în apele limpezi din zona Turciei sau ale Greciei și nu își închipuie că apele turcoaz și ademenitoare ale Mării Meditarene adăpostesc creaturi marine ce pot fi fatale oamenilor. 

Se pare că Marea Mediterană este habitatul a două specii extrem de periculoase, peștele-leu și...marele rechin alb. În timp ce peștele-leu a migrat în Marea Mediterană din Oceanul Indian, rechinul alb face parte din creaturile care se găsesc în mod obișnuit în Mediterană. Haideți să vedem în ce zone ale Mediteranei riscați să vă întâlniți cu astfel de animale marine și ce recomandă specialiștii pentru a evita incidentele. 

Peștele - leu

Peștele-leu este o creatură marină veninoasă, în principiu din cauza țepilor prin care eliberează venin pentru a-și paraliza prada. La oameni, cel mai frecvent simptom al înțepăturii veninoase a peștelui leu este o durere insuportabilă care radiază în corp, cu inflamații, iritații la nivelul pielii. În unele cazuri pot apărea vezicule și vânătăi. 

Persoanele care au suferit înțepătura veninoasă pot întâmpina o serie de efecte neplăcute, cum ar fi durere, greață, vomă, frisoane, febra, dificultății la respirație, convulsii, dureri abdominale și chiar pierdea cunoștinței. În cazuri rare, veninul peștelui leu poate cauza paralizia memebrelor sau infarct, notează Centrul Național de Biotehnologie din SUA. 

În 2012, experții au constatat o invazie îngrijorătoare și total neașteptată a speciei în Marea Mediterană, la o distanță considerabilă față de habitatul lor inițial, Oceanul Indian. În urma informațiilor obținute de la mai multe centre de monitorizare a activității marine, peștele-leu a fost observat în apele de lângă plajele din Grecia, Turcia, Cipru și Spania.

Analizele conduse pe această specie invadatoare au scos la iveală faptul că, spre deosebire de ,,rudele" lor din Ocenul Indian, peștii leu din Marea Mediterană sunt mai mari, se înmulțesc mai repede și vânează alte specii importante pentru comerțul cu animale marine, cu ajutorul țepilor veninoși.

Rechinul Albastru

Rechinul albastru sunt prădători care se găsesc în adâncurile Mării Meditare (Grecia, Turcia, Spania, Italia etc) și care pot ajunge și la dimensiuni de aproximativ 4 metri. Specia preferă de obicei ape ceva mai reci de 7-16 grade Celsius, dar se acomodează și la temperaturi de 21 grade, de aceea specialiștii recomandă pasionaților de scufundări să aibă grijă atunci când aleg să exploreze adâncurile Mediteranei. Rechinul albastru se hrănește de obicei cu calamari și își vânează prada în grup. Deși nu sunt de regulă o specie agresivă, rechinul albastru se apropie adeseori de scafandrii care pescuiesc cu sulița pe sub apă. Atacurile asupra oamenilor sunt foarte rare, iar fatalitățile înregistrate sunt puține, notează AquaticLifeLab

Rechinul Alb

Deși poate părea greu de crezut, marele rechin alb se găsește și în Marea Mediterană, datorită legăturii cu Oceanul Atlantic prin Strâmtoarea Gibraltar, mai exact în zona Spaniei. Povestea marelui Alb, stabilit în Marea Mediterană, a început în urmă cu 450.000 de ani, când, din cauza schimbărilor climatice, femelele în perioada fertilă au migrat dinspre Atlantic. La acest moment, rechinii din Mediterană sunt considerați specie pe cale de dispariție, fenomen cauzat de pescuitul intensiv în zonă. Experții au analizat recent trei specimene de rechin alb care trăiesc în Marea Mediterană și au concluzionat, în baza ADN-ului prelevat, că în ultimii ani nu au mai existat migrații ale speciei din zona Atlanticului, notează fundația Save Our Seas

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net