Adevărata cauză a morții lui Mihai Eminescu. Informația care răstoarnă tot ce se știa până acum

Atunci când ni se predă în școală despre cauza morții lui Mihai Eminescu, ni se spune că marele poet a fost ucis de sifilis, maladia de care ar fi suferit în ultimii șase ani de viață. A existat și ipoteza conform căreia ar fi fost asasinat, care a apărut inițial chiar în presa vremii, ce susținea că acesta s-a stins în urma unei lovituri la cap. Însă, acum a apărut o nouă teorie care răstoarnă tot ce se știa până acum.

mihai eminescu tinerete maturitate jpeg

Mihai Eminescu a murit în data de 15 iunie 1889, pe strada Plantelor din București, în Casa de sănătate a medicului Alexandru Șuțu. Conform informațiilor oficiale, a murit de sifilis. Însă, în anul 2018, într-o carte semnată de 12 dintre cei mai mari specialiști în medicină din țara noastră, este desființată varianta care implică maladia menționată anterior, dar și ideea asasinatului.

Citește și: Veronica Micle şi Eminescu: relaţie pătimaşă, cu gelozii generate de aventura ei cu Ion Luca Caragiale

Care este adevărata cauză a morții lui Mihai Eminescu

Cei 12 specialiști susțin în cartea publicată în urmă cu cinci ani că inima lui Mihai Eminescu a cedat din cauza combinației fatale dintre trei cauze: tratamentul cu mercur, afecțiunea de bipolaritate de care suferea și fumatul, conform Adevărul. Așadar, nu sifilisul ar fi ceea ce l-a ucis pe marele poet, așa cum se știa până în prezent.

Au luat toate documentele, toată descripţia bolii şi au constatat că un bolnav de sifilis nu trece prin ce a trecut Eminescu şi nu a avut simptomele respective”, a declarat Eugen Simion, academician.

Uite și: 7 lucruri neștiute despre omul Mihai Eminescu. Pe 15 iunie se împlinesc 132 de ani de la moartea marelui poet

Cartea „Maladiile lui Eminescu şi maladiile imaginare ale eminescologilor” a fost publicată de către Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă, sub îndrumarea academicianului şi criticului literar Eugen Simion, iar acest volum contrazice tot ceea ce s-a crezut până acum despre cauza morții lui Mihai Eminescu.

Diagnosticul de sifilis nu a fost documentat, pe vremea aceea nici nu se putea documenta. Era interpretat pe semnele clinice, pe contactul sexual, pe fenomenele cutanate ce apăreau după contactul sexual la un interval de timp”, a precizat și Eduard Apetrei, medic cardiolog.

Vezi și: Triunghiul amoros Eminescu-Micle-Caragiale. Ce a spus marele poet când a aflat că a fost înşelat

A fost ținut în condiții mizerabile

Pe lângă cele trei cauze menționate anterior, un alt motiv pentru care starea lui Mihai Eminescu s-a agravat atât de tare a fost și modul în care a fost tratat și ținut în condiții improprii.

După ce am revăzut toate ipotezele medicale şi simptomatologia, concluzionăm că a suferit de tulburare bipolară şi a murit din cauza otrăvirii cu mercur, un tratament neadecvat administrat ca urmare a diagnosticării greşite cu sifilis. Spitalizat in locuri nepotrivite şi tratat de medici incompetenţi, a suferit nu doar fizic, dar şi moral, murind prematur. În urma unei scrisori adresate prietenilor, el pe bună dreptate s-a considerat un om sacrificat”, a precizat și medicul Raul Neghina, în studiul „Controverse medicale şi dileme privind boala şi moartea lui Mihai Eminescu”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
nicolae moromete desen florian marina
image
image
image
image
image
image
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
image
actualitate.net
image
actualitate.net