Adevărul despre agheasmă sau apa sfințită. Ce beau, de fapt, românii?

Ultima actualizare:

Agheasma sau apa sfințită este cunoscută de toată lumea. Potrivit informațiilor oferite de adevarul.ro, agheasma mare se sfințește în Ajun de Bobotează, dar și pe 6 ianuarie, de Bobotează.

Agheasmă
Agheasmă

Agheasma mare are dublă sfinţire, iar puterea ei este deosebită, întrucât acum se invocă Duhul Sfânt de două ori întreit“, spune ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Diferența dintre agheasma mare și agheasma obișnuită este aceea că agheasma mare se sfințește în cadrul unei slujbe în cadrul căreia se face o dublă invocare întreită a Duhului Sfânt: „Vino şi sfinţeşte apa aceasta cu Duhul Tău cel Sfânt“.

Sursa citată mai menționează faptul că la agheasma obișnuită, Duhul Sfânt este chemat doar o singură dată în mod întreit.

Prin cele două serii de câte trei semnificăm cele două firi ale Mântuitorului: cea divină şi cea umană, dar şi cele trei Persoane ale Sfintei Treimi, care se arată la Iordan, la botezul lui Iisus“, spune părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.  

Cum decurge, de fapt, slujba de sfințire a apei

În cadrul slujbei de sfințire a apei, preotul rostește o rugăciune și binecuvântează apa de trei ori, prin semnul crucii, după care repetă procedeul. La finalul binecuvântării, în apă este introdusă crucea, dar și busuiocul. 

Citește și - Cum se bea corect Agheasma. Cum se păstrează apa sfințită de Bobotează

Ce este agheasma?

Apa sfințită sau agheasma simbolizează botezul lui Hristos. „În apa Iordanului, Dumnezeu şi Omul Iisus stă sub mâna Sfântului Ioan Botezătorul, cel ce boteza poporul spre pocăinţă. Totodată avem «Dumnezeiasca arătare», adică arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului“, spune părintele Eugen Tănăsescu.  Cufundarea în apa sfințită a crucii și a busuiocului simbolizează răstignirea Mântuitorului pentru păcatele lumii, iar busuiocul este nimic altceva decât participarea întregii naturi la minunea Bobotezei. 

„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne,

închinarea Treimii s-a arătat;

că glasul Părintelui a mărturisit Ţie,

Fiu iubit pe Tine numindu-Te,

şi Duhul în chip de porumbel a adeverit

întărirea cuvântului.

Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule,

şi lumea ai luminat, slavă Tie!“

Oamenii pot afla la ce anume folosește agheasma chiar din cadrul rugăciunii pe care o rostește preotul, în cadrul slujbei de binecuvântare a apei. 

Şi-i dă apei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Că toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă...".

Apa sfinţită sau agheasma care rămâne este luată de credincioși în sticle de plastic sau sticle de sticlă și este păstrată în casă. Atunci când simt că trec printr-o situație dificilă, o cumpănă sau se confruntă cu coșmaruri în timpul nopții, credincioșii pot lua o gură de agheasmă, dimineața, pe nemâncate, după ce își fac semnul crucii și rostesc, fie cu voce tare, fie în gând, o rugăciune. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
mana maicii domnului jpg
ploaie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net