Adevărul despre bicarbonatul de sodiu a ieșit la iveală. Dacă îl amesteci cu asta, faci curățenie degeaba!

Păstrarea curățeniei în casă cu ajutorul alimentelor obișnuite, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, a devenit un truc popular, atât în rândul persoanelor în vârstă, cât și în videoclipurile de pe TikTok sau pe site-urile de sănătate.

Bicarbonatul nu este bun pentru orice timp de curățenie / foto: Pixabay
Bicarbonatul nu este bun pentru orice timp de curățenie / foto: Pixabay

Bicarbonatul de sodiu este adesea promovat ca o alternativă la produsele chimice din comerț, oferind protecție atât mediului, cât și sănătății. Totuși, cât de eficient este acesta cu adevărat?

Conform lui Nathan Kilah, lector superior de chimie la Universitatea din Tasmania, Australia, bicarbonatul de sodiu își datorează eficacitatea în curățare proprietăților sale chimice.

Acesta este o bază sau un alcalin, având un pH ridicat, ceea ce îi permite să modifice structura chimică a murdăriei, îndepărtând anumite impurități.

În plus, bicarbonatul de sodiu acționează ca un abraziv ușor, fiind capabil să îndepărteze murdăria persistentă de pe suprafețe.

Bicarbonatul nu este potrivit pentru orice fel de murdărie

Cu toate acestea, Kilah explică faptul că bicarbonatul nu este potrivit pentru toate tipurile de murdărie. De exemplu, pentru curățarea calcarului dintr-un fierbător, bicarbonatul nu este eficient deoarece și calcarul este o bază, deci cele două substanțe nu reacționează.

În astfel de cazuri, soluțiile acide, cum ar fi sucul de lămâie sau oțetul, sunt mult mai eficiente, iar regula generală este: acizii curăță bazele, iar bazele curăță acizii.

Un alt mit popular este amestecul de bicarbonat de sodiu și oțet pentru curățenie. Deși acest amestec creează o reacție efervescentă, efectul de curățare este inexistent, deoarece cele două substanțe se neutralizează reciproc.

Experimentele de curățare realizate de Matilda Welin de la BBC au arătat rezultate variate.

De exemplu, deși bicarbonatul a eliminat o pată de pe o pernă de canapea, a lăsat în urmă un inel alb de pudră, care a persistat săptămâni. De asemenea, curățarea ceștilor de ceai pătate cu bicarbonat a avut un succes limitat.

Bicarbonatul, util doar în anumite situații

Dario Bressanini, chimist și autor al cărții Știința curățării, afirmă că majoritatea metodelor de curățare pe bază de bicarbonat de sodiu sunt ineficiente. El subliniază că pH-ul ridicat al bicarbonatului este util doar în anumite situații, cum ar fi neutralizarea mirosurilor acide, dar eficacitatea sa este limitată.

De exemplu, bicarbonatul poate neutraliza mirosurile din pantofi sau frigider, dar nu poate acționa ca un detergent deoarece nu conține surfactanți, substanțe esențiale pentru îndepărtarea grăsimilor și murdăriei.

Bressanini avertizează și împotriva folosirii bicarbonatului de sodiu pe păr, deoarece substanțele alcaline pot deteriora structura firului de păr, făcându-l mai fragil. Din acest motiv, șampoanele sunt formulate pentru a fi ușor acide.

Deși bicarbonatul de sodiu nu este periculos, trebuie utilizat corect și cu așteptări realiste. Spre exemplu, nu poate dezinfecta fructele și legumele, iar utilizarea sa pentru desfundarea scurgerilor de apă s-a dovedit ineficientă în experimentul lui Welin.

De asemenea, trebuie menționat că bicarbonatul de sodiu nu este complet „natural”, așa cum mulți cred. Producerea sa implică procese industriale complexe și resurse considerabile, inclusiv amoniac și clorură de sodiu, potrivit lui Bressanini, citat de Antena 3 CNN. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net