Adevărul despre persoanele extrem de religioase: ce zice un studiu controversat
Oamenii de știință au fost mereu fascinați de faptul că unele persoane cred cu tărie în ființe superioare nouă, în timp ce altele acceptă faptul că ne dirijăm singuri acțiunile și viețile.
Acum, cercetătorii susțin că au găsit o regiune a creierului care, în cazul în care este vătămată, poate crește șansele ca o persoană să aibă credințe religioase fundamentale.
Mai exact, daunele acestei zone ale creierului ar putea duce la scăderea flexibilității cognitive, adică abilitatea de a provoca credințele deja stabilite în momentul în care sunt prezentate noi dovezi în sensuri contrare.
Cercetarea s-a axat pe studii anterioare care au descoperit o legătură neurologică a omului cu religia, legătură care se dezvoltă prin intermediul cortexului prefrontal. Pentru a-și face treaba, oamenii de știință au studiat veterani ai războiului din Vietnam care suferiseră traume.
Astfel, 119 soldați cu traume ale cortexului frontal dorsolateral au fost analizați, iar oamenii de știință au descoperit că daunele aduse acestei regiuni (responsabilă pentru planificare și rezolvarea problemelor) pot duce la scăderea abilității de a accepta idei noi. Asta, în schimb, ar putea explica de ce erau mai înverșunați când venea vorba despre credințele lor religioase.
Cortexul prefrontal dorsolateral mai este responsabil și pentru memoria activă, factor cheie când vine vorba despre flexibilitatea cognitivă.
Cu toate astea, nu înseamnă că persoanele religioase au toate traume craniene sau că o traumă va duce neapărat la fundamentalism religios. Cercetătorii spun doar că daunele aduse acestei zone ale creierului ar putea face mai dificilă acceptarea unor dovezi noi și schimbarea credințelor înrăđăcinate.