Adevărul despre relația lui Titu Maiorescu cu sora lui: „Noi trebuia să fim soți”. A fost sau nu incest?

Titu Maiorescu a fost una dintre cele mai influente figuri literare și politice ale secolului al XIX-lea în România, dar și din istorie. 

Titu Maiorescu a fost foarte apropiat de sora lui / foto: arhiva
Titu Maiorescu a fost foarte apropiat de sora lui / foto: arhiva

Dar, în paralel cu remarcabila sa carieră, Maiorescu a avut o viață personală tumultuoasă, desprinsă parcă dintr-un film. Fostul prim-ministru al României a păcătuit ani în șir în căsnicia sa, având o relație extraconjugală cu sora soției sale. La un moment dat, cei doi au ajuns să aibă și un copil. 

Au fost sau nu împreună Titu Maiorescu și sora lui, Emilia

Mai mult decât atât, presa vremii a speculat despre o relație extrem de apropiată cu sora sa, Emilia.

Titu Maiorescu și-a exprimat sentimentele către sora sa într-o manieră neobișnuită: „Trebuia să fim parteneri de viață, nu doar frați.”

Fostul premier s-a arătat extrem de apropiat de Emilia, sora sa. Legătura strânsă dintre cei doi a început încă din copilărie și a persistat și în viața adultă.

Jurnalul său, ținut din 1851 până în 1917 și citat de dcnews.ro, a conținut pasaje ample despre complexa relație cu sora sa. La vârsta de 18 ani, Maiorescu scria:

„Am rezolvat în cele din urmă situația cu Emilia. Amândoi am plâns mult, chiar și ea. Între noi mai erau neclarități, am discutat despre ele. Trebuia să fi fost o ființă extrem de nefericită când era tânără, și din această cauză nu se deschidea în fața nimănui. Cui s-ar fi deschis? Mie? Eram prea tânăr, prea pueril, prea egoist. Dar câte am trăit și eu...”

Momentul căsătoriei a fost crucial pentru relația cu Emilia

Atunci când a decis să se căsătorească cu Clara Kremnitz, Maiorescu i-a dezvăluit surorii sale sentimentele sale:

„Sunt hotărât mai mult ca niciodată să îmi trăiesc viața alături de Clara. Dacă ai ști, Emilia, cât de profund vă iubesc, pe tine și pe Clara. Voi sunteți singurele care îmi mențin existența... mereu te-am iubit și te-am respectat. Adevărul este că noi suntem doi oameni - simt asta intens - creați și destinați unul altuia: provoc întreaga umanitate să găsească ceva mai nobil. Noi ar fi trebuit să fim nu doar frați, ci și parteneri de viață...”

Emilia Maiorescu s-a căsătorit în 1870 cu Wilhelm Humpel, compozitor și profesor de muzică de origine austriacă. Se pare că Maiorescu nu a avut o relație armonioasă cu compozitorul.

După divorț a vrut-o pe Emilia alături de el

După divorțul de Clara în 1878, Maiorescu a insistat ca sora sa să se mute la București alături de el. Pasajele din jurnal din această perioadă reflectau o legătură mai strânsă ca niciodată între cei doi.

„Dragă Emilia, ce farmec se ascunde în expresia 'Tu as ma seule pensee' (Tu ești unica mea gândire). Dacă este adevărat, atunci eu te am și tu trebuie să știi un singur lucru: nu te voi lăsa. Trimite-mi un semn și nu distruge temerile noii mele vieți. Ascultă-mă! Fratele și iubitul tău Titus”, îi scria Titu Emiliei pe 24 iunie 1878.

Emilia nu a acceptat invitația de a se muta la București și a rămas alături de soțul ei până în 1900, când acesta a decedat.

După 1900, Emilia Humpel s-a retras de la conducerea pensionatului pe care îl înființase: „Institutul liceal de domnișoare Humpel”.

Maiorescu a avut un copil cu sora soției sale. Legătura complicată dintre Maiorescu și Mite Kremnitz, sora Clarei, a început în 1875, când doctorul Wilhelm Kremnitz, cumnatul lui Maiorescu, împreună cu soția sa, Mite, s-au mutat la București, în casa de pe strada Vestei.

Treptat, Mite a devenit amanta lui Titu Maiorescu, ceea ce a adus disperare soției acestuia, Clara. Nici chiar soțul Mitei, doctorul Wilhelm Kremnitz, nu a putut opri această aventură. Primul copil al Mitei, botezat Georg Titus și născut în 1876, ar fi fost rezultatul relației cu Maiorescu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Accident limitator inteligent FOTO Info Trafic Romania png
image
image
image
image
image
image
ploaie jpg
tick 5477847 1280 jpg
casa la curte jpeg
furtuni ploi jpeg
zodii pixabay jpg
blocuri bucuresti 1024x580 jpg
autostrada Moldovei A7 FOTO Sorin Grindeanu 1
colaj dacia jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net