Detalii rușinoase din viața lui Eminescu. A fost internat cu forța la ospiciu de Slavici, după ce i-a făcut avansuri nevestei sale

Puțini știu faptul că Mihai Eminescu a fost internat la un ospiciu. Se spune că poetul a fost pus în cămașa de forță şi internat abuziv la spital. Cel care aranjase totul a fost chiar bunul său prieten Titu Maiorescu. 

„Domnu Eminescu a înnebunit. Vă rog faceți ceva"

În 1883, Ecaterina Szöke Magyarosy, prima nevastă a lui Ioan Slavici, unde stătea în gazdă Mihai Eminescu, i-a lăsat lui Titu Maiorescu un bileţel scris pe o carte de vizită. „Domnu Eminescu a înnebunit. Vă rog faceţi ceva să mă scap de el, că este foarte reu”. 

Imediat ce a citit bileţelul, Titu Maiorescu a luat de bune toate observațiile și a aranjat internarea lui Mihai Eminescu într-un ospiciu, plătind în avans pentru o lună de zile. Titu Maiorescu a notat în „Însemnări zilnice” că Eminescu avea „privirea fixă” și că tremura.  

Mihai Eminescu, pus în cămașă de forță 

Astfel, pe data de 28 iunie 1883, Mihai Eminescu a fost arestat și internat la ospiciu. Aflat la Capșa, poetul a ținut un discurs „politico-socialo-national” și, din cale afară de înfierbântat, ar fi scos un pistol și ar fi spus: „Vreau să îl împuşc pe rege!”. A fost suficient pentru ca scriitorul să fie pus în cămașă de forță pentru prima dată, potrivit shtiu.ro.

A urmat un periplu al poetului la mai mult spitale atât din România cât și din străinătate. Poetul a petrecut la Neamț aproape o jumătate de an, de pe 6 noiembrie 1886 până 10 aprilie 1887, fiind internat la bolnița (spitalul) Mănăstirii Neamț pe baza unui certificat medical, în care se scria că Eminescu suferă de alienație mintală.

În registrul de primire al așezământului s-a notat: „34 ani (?), ortodox, român, profesiunea liberă, din urbea Iași, boala: manie furibundă… delirium tremens”.

La externare, în luna aprilie a anului 1887, Eminescu părea vindecat complet. Din perioada petrecută la Neamț a rămas o fotografie celebră în care poetul apare pe un scaun, în curtea Mănăstirii, îmbrăcat într-un halat de spital.

Cum a murit Mihai Eminescu

Mihai Eminescu a murit pe data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, în casa de sănătate a doctorului Șuțu din strada Plantelor nr. 9, București. Poetul fusese internat cu câteva luni înainte în spitalul Mărcuța din București și apoi fusese transportat la sanatoriul Caritas. Diagnosticul? Același ca la Neamț: „Alienație mintală în formă de demență, stare care reclamă șederea sa într-un institut”.

Cauza morții lui Mihai Eminescu

Când a fost dus la autopsie, halatul în care murise poetul a fost luat de cei care-l plăceau. Într-unul din buzunare se afla un carneţel în care au fost scrise ultimele sale poezii. Aceste poezii nu au titlu, sunt necunoscute şi nepublicate mult timp în volumele dedicate operei eminesciene. 

Ultimele poezii ale lui Eminescu

Poeziile găsite în carneţel se pare că au fost scrise în ultimele zile de viaţă ale poetului. Ba mai mult, ultima dintre ele a fost notată cu doar o oră înainte ca Eminescu să moară.

În versurile acesteia se citește sentimentul acut al morţii apropiate, părând că acesta știa că până acolo îi fusese firul vieții. Poeziile nu au titlu şi au fost publicate de Ilie Ighel Deleanu în revista ”Fântâna Blanduziei”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net