Ai fost trimis de la Ana la Caiafa? Ce semnifică, de fapt, expresia și de unde provine

Expresia de la Ana la Caiafa este una folosită în prezent, puțini știu, însă ce înseamnă aceasta cu adevărat. Această exprimare semnifică o formă de refuz, o tergiversare fără rost, o amânare care nu va avea un scenariu favorabil.

"A fi purtat de la Ana la Caiafa” își are originile în Biblie Foto: Pixabay.com
"A fi purtat de la Ana la Caiafa” își are originile în Biblie Foto: Pixabay.com

Această expresie este una dintre puţinele din limba română care nu au fost „deformate” odată cu trecerea timpului. Primul lucru important de ştiu este faptul că forma corectă a expresiei este ”de la Anna la Caiafa”, Ana nefiind un nume de fată, aşa cum ar putea crede cei care nu cunosc sensul expresiei.

Ce înseamnă expresia „Ai fost purtat de la Ana la Caiafa”

În momentul în care vrei să povestești cuiva că ai fost plimbat aiurea dintr-o parte în alta pentru a rezolva o situație, de cele mai multe ori cu un deznodământ negativ, este foarte probabil să folosești formularea ”ai fost purtat de la Ana la Caiafa”. Aceeași propoziție poate face referire la amânări fără rost care, aproape de fiecare dată, s-au soluționat în defavoarea ta.

Expresia își are, de fapt, originea în Biblie 

La bază, ”a fi purtat de la Ana la Caiafa” își are originile în Biblie, în contextul experiențelor lui Iisus Hristos din ultimele zile ale vieții. Din cauza acelor drumuri inutile parcurse de Iisus, cu o finalitate dramatică, românii folosesc expresia în momentul în care se lovesc de birocrația din instituțiile statului.

Formularea se găsește în Noul Testament

Dintre cărțile sfinte, acea formulare o găsim în Noul Testament. Acolo se relatează că Iisus, pentru a fi judecat, a fost trimis de către Anna, mare preot iudeu, care ezita să ia o decizie, la Caiafa, alt preot-judecator (între anii 18-37 d.Hr.), ginerele lui Anna, prigonitor al apostolilor. La scurt timp după ce a ajuns la Anna, acesta, la rândul său, a refuzat să se pronunțe pe subiectul deznodământului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
Femeie bolnava in pat - eutanasiere - ingrijire FOTO Shutterstock
NATO Joint Warfare Centre jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
supermarket 5202138 1280 jpg
aeroport cluj pixabay jpg
vreme jpg
image png
femeie cu troler in aeroport jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net