Ai fost trimis de la Ana la Caiafa? Ce semnifică, de fapt, expresia și de unde provine
Expresia de la Ana la Caiafa este una folosită în prezent, puțini știu, însă ce înseamnă aceasta cu adevărat. Această exprimare semnifică o formă de refuz, o tergiversare fără rost, o amânare care nu va avea un scenariu favorabil.
Această expresie este una dintre puţinele din limba română care nu au fost „deformate” odată cu trecerea timpului. Primul lucru important de ştiu este faptul că forma corectă a expresiei este ”de la Anna la Caiafa”, Ana nefiind un nume de fată, aşa cum ar putea crede cei care nu cunosc sensul expresiei.
Ce înseamnă expresia „Ai fost purtat de la Ana la Caiafa”
În momentul în care vrei să povestești cuiva că ai fost plimbat aiurea dintr-o parte în alta pentru a rezolva o situație, de cele mai multe ori cu un deznodământ negativ, este foarte probabil să folosești formularea ”ai fost purtat de la Ana la Caiafa”. Aceeași propoziție poate face referire la amânări fără rost care, aproape de fiecare dată, s-au soluționat în defavoarea ta.
Expresia își are, de fapt, originea în Biblie
La bază, ”a fi purtat de la Ana la Caiafa” își are originile în Biblie, în contextul experiențelor lui Iisus Hristos din ultimele zile ale vieții. Din cauza acelor drumuri inutile parcurse de Iisus, cu o finalitate dramatică, românii folosesc expresia în momentul în care se lovesc de birocrația din instituțiile statului.
Formularea se găsește în Noul Testament
Dintre cărțile sfinte, acea formulare o găsim în Noul Testament. Acolo se relatează că Iisus, pentru a fi judecat, a fost trimis de către Anna, mare preot iudeu, care ezita să ia o decizie, la Caiafa, alt preot-judecator (între anii 18-37 d.Hr.), ginerele lui Anna, prigonitor al apostolilor. La scurt timp după ce a ajuns la Anna, acesta, la rândul său, a refuzat să se pronunțe pe subiectul deznodământului.