Ai invitaţi de Revelion? Uite cum să fii o gazdă bună!
Ultima actualizare:
Ai invitaţi la petrecerea de Revelion? Înarmează-te cu timp şi răbdare deoarece vei avea ceva de muncă! Va trebui să-ţi pregăteşti locuinţa pentru invitaţi, să aşezi masa şi s-o decorezi festiv, să prepari mâncărurile, deserturile şi să serveşti băuturile. O gazdă bună cunoaşte toate regulile pe care trebuie să le respecte!
- Cum decorezi masa de sărbătoare - Este recomandat să termini pregătirile mesei festive cu o oră înainte de sosirea invitaţilor. Unii oaspeţi ar putea sosi mai devreme şi ar fi penibil să te găsească nepregătită. Foloseşte o faţă de masă albă, din mătase, aşază vesela, tacâmurile şi decorează cu crenguţe de brad, lumânări, globuri sau figurine. Poţi folosi o faţă de masă roşie, festivă şi şerveţele verzi. Sigur îţi vei impresiona oaspeţii. În nici un caz nu lăsa totul pe ultima sută de metri! Nu este politicos ca invitaţii să se aşeze la masă, iar tu abia atunci să începi pregătirile.
- Întâmpină fiecare invitat în parte - Recomandat este să-ţi întâmpini fiecare invitat în parte, nu să-i laşi pe copii, alte rude sau alţi oaspeţi să deschidă uşa. Nu uita că tu organizezi petrecerea, deci tu trebuie să te ocupi de tot ce înseamnă acest eveniment! O gazdă perfectă îşi întâmpină invitaţii, le arată locul unde se vor aşeza la masă şi întreţine o atmosferă veselă. Dacă unii dintre invitaţi nu se cunosc, indicat ar fi să deschizi discuţii la care şi ei pot participa.
- Ţine cont de gusturile culinare ale oaspeţilor - Atenţie mare! Pregăteşte preparate astfel încât toată lumea să se poată bucura de o masă îmbelşugată! Interesează-te dacă unii dintre invitaţi nu sunt cumva vegetarieni sau dacă nu suferă alergii la anumite preparate sau ingrediente: alune, nuci, lactoză etc. Apoi, pentru a nu da greş, este indicat să pregăteşti mâncăruri tradiţionale şi care ştii sigur că-ţi vor ieşi delicioase. Nu este cazul acum să faci experimente pentru că s-ar putea să dai greş. Atenţie şi la băuturile pe care le pui pe masă! Trebuie să cunoşti preferinţele invitaţilor. Unii poate preferă vinul roşu, alţii poate vor să se delecteze cu un vin alb, unii s-ar putea să nu consume deloc alcool - deci trebuie să ai la îndemână sucuri naturale, apă minerală şi cafea.
- Amenajează un loc de joacă pentru copii - Ştii că la tine acasă vor veni familii cu copii mici? Pregăteşte-le un loc de joacă, dar asigură-te că acesta este departe de bradul împodobit. Astfel, prichindeii nu se vor plictisi. Într-un colţ al camerei aşază jucării, cărţi de colorat, creioane şi carioci. Cei mici vor fi mai mult decât încântaţi, iar părinţii vor putea petrece în linişte.
- Suficient spaţiu pentru haine, genţi şi umbrele - Cuierul este neîncăpător? Ar trebui să rezolvi cumva această problemă! Amenajează un spaţiu, eventual în altă cameră, în care invitaţii să-şi poată lăsa hainele, genţile sau umbrelele. Nu este indicat ca gecile şi paltoanele să stea grămadă unele peste altele. O haină de blană ar putea lăsa fire de păr pe un palton. Căciulile, mănuşile, fularele ar putea lăsa scame pe sacou sau jachete. Atenţie! Nu-i pune pe oaspeţi să se descalţe! Imaginează-ţi cât de urât ar fi ca doamnele îmbrăcate elegant să stea în picioarele goale pe covor sau mochetă. Nu le oferi nici papuci. De Revelion trebuie să avem o ţinută elegantă: rochia din paiete nu se va asorta niciodată cu şlapii din plastic.
- Oferă invitaţilor cadouri - Dacă ai invitaţi la masa de Revelion, trebuie să pregăteşti pentru fiecare în parte câte un cadou simbolic. Nu este cazul să cumperi lucruri scumpe, ci obiecte pe care ei să le primească cu drag şi să-şi amintească mereu de aceste sărbători petrecute la tine acasă.
Aşa te porţi când te duci în vizită
- Cumpără cadouri pentru gazdă – În vizită nu te duci niciodată cu mâna goală. Întreabă gazda dacă nu ai putea cumpăra şi tu ceva de pus pe masă: poţi să te ocupi de băuturi sau dulciuri. Dacă nu este cazul, cumpără un cadou: o decoraţiune pentru casă, un ghiveci cu flori etc.
- Cumpără cadouri pentru copii – Dacă gazdele au copii, cumpără-le jucării, cărţi de colorat, cuburi, lego, păpuşi sau maşinuţe – toate în funcţie de vârsta lor. Le poţi aduce şi dulciuri, însă ar trebui să-i întrebi înainte pe părinţi ce au voie şi ce nu să mănânce.
- Începe să mănânci după ce s-au aşezat toţi la masa – Există persoane care, odată ce s-au aşezat la masă, încep să mănânce fără să-i mai aştepte şi pe ceilalţi. Este lipsă de respect. Regula spune că trebuie să începi să mănânci odată cu toată lumea.
- Atenţie la excese alimentare – Înainte de a pleca de acasă este recomandat să mănânci ceva uşor. Nu te duce flămând la petrecere în ideea în care vei mânca acolo. Este urât să te înfigi în platouri şi să-ţi pui în farfurie porţii uriaşe. La fel de urât este să bei ca un sac fără fund şi să te îmbeţi.
- Nu strica atmosfera – Atenţie să nu faci gafe sau glume proaste, să nu fii cinic sau negativist. Nu te certa cu nimeni, nu te contrazice, lasă reproşurile şi observaţiile pentru altă dată. Dacă cei din jur se simt bine, încearcă să nu le strici cheful.
- Nu critica gazda – Este foarte urât din partea ta să faci observaţii gazdei sau chiar să o critici. Nu compara ce face şi cum se organizează ea cu ce ai fi făcut sau cum te-ai fi organizat tu. La plecare, nu uita să mulţumeşti pentru invitaţie.