Ajutor de la stat pentru copiii care merg la grădiniţă
Copiii între 3 şi 6 ani care provin din familii defavorizate şi care vor frecventa zilnic grădiniţa vor primi 50 de lei pe lună, sub formă de tichete sociale. Aceşti bani vor putea fi folosiţi de părinţi pentru a cumpăra haine, mâncare sau rechizite. Iată care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti pentru a beneficia de acest ajutor.
Acest stimulent educaţional este reglementat printr-un proiect de act normativ adoptat de Camera Deputaţilor, ca for decizional. Documentul, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial, a fost aprobat, acum patru luni, de Senat. Proiectul de lege privind stimularea participării la învăţământul preşcolar propune stimularea părinţilor de a-şi duce la grădiniţă copiii, iar tichetele sociale vor fi acordate doar cu condiţia ca cei mici să frecventeze zilnic cursurile. Valoarea nominală lunară a stimulentului educaţional va fi de 50 de lei, adică 0,1% din valoarea indicatorului social de referinţă. În prezent, indicatorul social de referinţă este de 500 de lei. Potrivit ministrului muncii, vor exista aproximativ 111.000 de beneficiari ai acestui stimulent educaţional.
Ce condiţii trebuie să îndeplineşti
Iată ce condiţii trebui să îndeplineşti pentru a beneficia de stimulente educaţionale oferite de stat copiilor din familiile defavorizate:
- Vârsta minimă a copilului trebuie să fie de trei ani, împlinită oricând pe parcursul anului şcolar curent;
- Copilul să nu fie mai mare de şase ani, vârstă împlinită după data de 1 septembrie a anului şcolar curent;
- Venitul lunar pe membru de familie să fie de până la 284 de lei (adică de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană).
Acordarea tichetelor sociale este condiţionată de frecvenţa regulată la grădiniţă. Astfel, copiii vor trebui să fie prezenţi zilnic la grădiniţă, iar absenţele motivate pot fi de două feluri: absenţe medicale – motivate, pentru care părinţii trebuie să aducă scutiri medicale corespunzătoare perioadei în care copiii au lipsit şi învoiri (cei mici pot fi învoiţi de părinţi maximum trei zile pe lună, cu condiţia anunţării cadrelor didactice).
Pentru a primi tichete sociale, absenţele copiilor (chiar şi cele motivate) nu trebuie să depăşească 50% din totalul zilelor de grădiniţă.
Cum foloseşti tichetele sociale
Tichetele sociale vor putea fi folosite pentru cumpărarea de alimente, produse de igienă, haine şi rechizite. Legea interzice transformarea tichetelor în bani şi folosirea acestora pentru achiziţonarea de băuturi alcoolice sau ţigări. Persoanele care vor încălca aceste reguli nu vor mai fi sprijinite şi vor fi obligate să returneze banii autorităţilor. Deocamdată, nu s-a stabilit procedura de emitere a stimulentelor sociale şi care vor fi unităţile autorizate să le emită. Aceste aspecte vor fi reglementate în termen de 90 de zile de la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.
Tichetele nu se impozitează
Stimulentul educaţional nu este inclus în veniturile salariale şi nu este impozabil. În plus, potrivit specialiştilor avocatnet.ro, acesta nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor în baza cărora se acordă beneficii de asistenţă socială sau alte prestaţii sociale. Ele vor putea fi obţinute la cerere de unul dintre părinţi, reprezentantul legal al copilului sau persoana desemnată de părinte să întreţină copilul.