Alege mobilierul de baie potrivit urmând aceste sfaturi și trucuri
Dacă vrei o baie practică și frumoasă, este nevoie să alegi cu maximă atenție piesele de mobilier pe care le vei folosi. Oricât ar fi de mică, o baie are neapărat nevoie de o zonă de depozitare, iar criteriile pe care le folosești când optezi pentru un obiect sau altul sunt esențiale. Dacă faci alegerile corecte, baia o sa fie mereu un spațiu organizat și ordonat.
Stabilește ce vei păstra în baie
Primul pas în alegerea mobilierului baie este să stabilești clar pentru ce îl vei folosi. Trebuie să știi exact ce vei depozita în baie. Este important să iei în calcul și cine folosește baia respectivă, dar și dacă există o fereastră sau doar un sistem de ventilație. Dacă baia nu are fereastră, nu este recomandat să ții acolo prosoape, de exemplu, pentru că acestea se vor umezi și vor prinde un miros neplăcut. Poți păstra, în schimb, sulurile de hârtie pentru toaletă sau jucăriile de baie ale copilului.
În funcție de aceste detalii stabilești de cât spațiu de depozitare ai nevoie. Astfel, poți alege un mobilier de baie potrivit pentru tine și nevoile tale.
Ce tip de mobilier alegi
Decide de ce tip de mobilă ai nevoie. Există o multitudine de variante, de la piesele care stau pe podea, la cele suspendate. Mobila pentru baie trebuie să fie ușor accesibilă, dar în același timp să lase spațiul aerisit și să nu aglomereze inutil camera.
Mobilierul montat pe perete este o alegere bună pentru obiecte mici care sunt folosite frecvent, dar ia în calcul și dulapurile cu oglinzi și pe cele înalte și înguste, cu rafturi și sertare. Piesele care se pot monta pe verticală sau suspenda lasă podeaua liberă, ceea ce dă impresia unui spațiu mai mare.
Cele mai practice modele
Cele mai practice modele sunt și printre cele mai moderne, fiind gândite pentru a se adapta perfect în toate băile indiferent de mărimea acestora. Dulapurile cu oglindă și o mască de chiuvetă (eventual suspendată) care ascunde conductele sunt ideale pentru o baie mică. Ai spațiu pentru micile obiecte din baie și pentru diverse alte lucruri (prosoape, șampoane, geluri de duș, dar și pentru unele produse de curățenie folosite des). Uneori este util să alegi piese separate din aceleași materiale și cu detalii identice pentru că le poți organiza mai bine, în funcție de nevoile reale.
Mobilierul din baie nu trebuie înghesuit. Nu este bine să aglomerezi camera de dragul spațiilor de depozitare, iar stilul pe care îl alegi trebuie să fie în acord cu obiectele sanitare și cu modul în care sunt decorați pereții, inclusiv în ceea ce privește culoarea.
Strategia unui punct focal care atrage atenția funcționează și în baie, iar mobilierul poate face acest lucru.
Stiluri de mobilier
Mobila pe care o alegi va defini stilul din baie. Acesta poate să fie contemporan, minimal, clasic modern.
Mobila de baie contemporană este cea mai des preferată. De regulă, ea are un finisaj lucios, astfel că reflectă lumina și face spațiile mici să pară mai mari. În plus, are un aspect elegant. Este foarte potrivită pe un fundal închis la culoare, eventual negru, gri sau albastru intens. La final, adaugă elemente elegante pentru feronerie.
Nu vrei o baie predominant albă? Poți alege piese gri, maro sau negre. Orice alegere poate face magie în baie, modificând percepția vizuală a spațiului și, în ciuda faptului că adaugi elemente de mobilă, camera va părea mai organizată și mai mare.
Ton pe ton este o variantă ideală pentru o baie mică. Varianta clasică este alb pe alb, dar nu ezita să adaugi accente de culoare pentru a da viață și personalitate camerei. Merg și combinațiile alb cu alb-deschis și chiar gri sau alb cu nuanțe pastelate.
Materialele potrivite
În baie predomină umezeala, iar corpurile de mobilier dedicate sunt realizate din materiale care rezistă perfect în acest spațiu. În mod normal, mobilierul de baie este proiectat din MDF și MFC (o prescurtare a plăcilor din PAL melaminat). În unele cazuri, el are finisaje de vinil, acril laminat, uneori furnir de lemn. Pentru finisaje deosebite poți alege blaturi cu suprafața din granit, marmură sau sticlă.
Acordă importanță detaliilor
- Ochiul poate fi destul de ușor păcălit. Diferite efecte vizuale dau iluzia de mai mult spațiu:
- O oglindă care reflectă lumina va adăuga adâncime camerei;
- Poziționează oglinda în așa fel încât să fie primul lucru pe care îl vezi când intri în baie;
- Adaugă un punct focal care atrage atenția (o pictură sau o plantă);
- Pereții zugrăviți sau faianța în nuanțe deschise sau neutre deschid spațiul, dar numai în condițiile în care alegi un ton contrastant pentru o zonă din baie;
- Adaugă culori complementare strălucitoare și folosește-le pentru accesorii.
O baie frumoasă și funcțională nu este greu de realizat. Ai nevoie de atenție, alegerea cu răbdare a fiecărui obiect în parte și de puțină inspirație.