Amenajarea pe verticală dă senzaţia de spaţiu în casele mici

Ultima actualizare:

Casa ideală nu trebuie să fie mare, ci inteligent structurată. O simplă garsonieră sau un apartament de 40 mp pot să-ţi ofere toate satisfacţiile, atât timp cât sunt amenajate cu cap. Cel mai bun truc la care apelează designerii pentru a da senzaţia de spaţiu într-o locuinţă mică este amenajarea pe verticală. Iată în ce constă!

Când nu dispunem de mult spaţiu pe orizontală, încercăm să ne extindem mai mult pe verticală şi să compartimentăm casa în funcţie de nevoi. Corpurile suspendate şi paturile supraetajate deasupra biroului sau a canapelei sunt foarte practice din acest punct de vedere. Având mai mult spaţiu pe sol, simţi că poţi să respiri şi locuinţa pare mai spaţioasă.

Camera

  • Dacă ai o singură cameră, ea va ţine loc şi de dormitor, şi de living. Cum? Simplu – punând un pat supraetajat deasupra canapelei. Ba mai mult, poţi monta o poliţă deasupra patului unde să-ţi pui cărţile, veioza sau ceasul deşteptător.
  • Şifonierul nu e prea înalt? Dacă ţi-a rămas spaţiu până spre tavan, foloseşte-l! Cumpără cutii mari, de aceeaşi formă, culoare şi dimensiune, ca să dea senzaţia de unitate, şi pune-le pe dulap, înălţându-l astfel cu 30-40 de centimetri.
  • Foloseşte şi spaţiul de sub pat şi pune cutii de aceeaşi formă şi culoare.
  • Profită de înălţimea pereţilor şi construieşte rafturi până sus. Totul e să foloseşti fiecare centimetru de pe perete şi să economiseşti spaţiu pe podea.
  • Renunţă la mobilierul greoi, din lemn masiv, închis la culoare. În camerele mici este ideal mobilierul uşor, multifuncţional, extensibil, pliant, mobil, care se poate stivui şi muta în funcţie de nevoie. Spre exemplu, nu trebuie să ai neapărat o canapea în living. Aşază în centru două şezlonguri confortabile pe care te poţi întinde, alături de iubitul tău şi citi o carte.
  • Pentru a da senzaţia de spaţiu, piesele de mobilier trebuie şi ele să fie în culori deschise şi eventual contrastante, iar uşile să fie îmbrăcate cu oglindă. Dacă tavanul camerei este scund, apăsător, montează spoturi care să lumineze în sus, înălţând astfel camera.

Bucătăria

  • La o cameră mică, ai o bucătărie pe măsură. Dar îţi place să găteşti şi ai nevoie de mult spaţiu pentru vase şi electrocasnice? Mergi cu rafturile până sus, la tavan. 
  • Optează pentru o mobilă în culori deschise (crem, galben), pentru un sentiment de deschidere. 50 de centimetri ar trebui să existe între blatul mobilei şi corpurile suspendate sub care poţi pune spoturi cu o lumină caldă.

Baia

  • Profită de înălţimea pereţilor şi montează etajere pe toată înălţimea băii. Deasupra maşinii de spălat, deasupra vasului de toaletă, peste tot se pot monta etajere sau rafturi cu oglinzi. 
  • Instalează un uscător pliant pentru rufe deasupra căzii şi maschează ţevile de sub chiuvetă cu un corp de mobilier cu două uşi. 
  • Oglinda de deasupra chiuvetei poate avea şi ea poliţe pentru depozitarea produselor de îngrijire. Foloseşte fiecare spaţiu, spre exemplu un cuier pus pe uşa de la baie ar fi extrem de util.

Unde să amplasezi oglinzile

O simplă şi banală oglindă are rol cheie într-o casă. Măreşte spaţiul, pune în evidenţă anumite zone şi decorează pereţii. Trebuie însă să ştii cum să o pui şi unde, cât să fie de mare sau din ce să fie rama. 

O oglindă mică, de 50/70 cm (cât un tablou) se pune undeva la mijlocul peretelui, astfel încât jumătatea ei să fie cu 15 cm mai sus de nivelul ochilor, în raza ta vizuală. O oglindă mare, de 1,60 cm înălţime, se foloseşte pe hol sau în dining şi se pune cu cel puţin 40 cm de la pardoseală. Rolul oglinzilor este atât practic, cât şi estetic. Ele pun în evidenţă zone interesante, aflate pe peretele de vizavi. De asemenea, măresc spaţiul şi îl luminează. 

În living, dacă vrei să luminezi camera, pui oglinda pe partea opusă ferestrei. În dormitor, un şifonier „bloc” îţi ia din spaţiu, însă nu şi dacă are uşi de oglindă, care dau senzaţia de deschidere. Oglinzile pot „mări” vizual şi o baie mică. Le poţi pune pe uşile dulăpioarelor, pe foaia de la uşă şi pe tot peretele pe care e chiuveta. Nu exagera, totuşi. Dacă ai oglinzi pe mai mult de doi pereţi, devine obositor.

Îndrăzneşte să fii creativ: îţi poţi face un mozaic de oglinzi cu cioburi şi bucăţi de ceramică, în diverse forme şi culori. Sau poţi picta şi orna rama deja existentă cu mozaic sau nisip colorat.

Scapă de lucrurile inutile!

Dacă în ciuda numeroaselor sisteme de depozitare tot nu ai suficient loc să-ţi pui lucrurile, iar casa ta pare aglomerată şi dezordonată, gândeşte-te dacă nu cumva trebuie să mai arunci din ele. Adunăm lucruri care ni se par importante, ne obişnuim cu ele în jurul nostru şi nu ne dăm seama când se strâng prea multe. Iar cel mai mare inconvenient al dezordinii este că ne face să pierdem timp preţios căutând obiectele de care avem nevoie.

„Mulţi cred că nu au o casă ordonată pentru că le lipsesc sistemele ingenioase de stocare, coşuri, cutii drăguţe. Dar nu e nevoie să cumpere nimic. Metoda japoneză Kon Mari merge pe simplitate. Trebuie pur şi simplu să scapi de lucrurile inutile. Există o regulă a celor 90 de zile care spune că, dacă nu ai folosit un obiect timp de 3 luni, ar fi momentul să iei o decizie cu privire la el. Nu poţi cumpăra şi aduna încontinuu fără să eliberezi spaţiul. E însă păcat să arunci lucrurile la gunoi, soluţiile sunt fie să le dăruieşti prietenilor, fie să le donezi persoanelor nevoiaşe, fie să le reciclezi”, spune Diana Mihăilă, primul bloger specializat în organizare.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
erotica 4512433 1280 jpg
cat jpg
image png
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net