Ce amendă plătesc șoferii care au un far defect la mașină? Suma este surprinzător de mare

Șoferii care circulă cu un far defect la mașină pot primi o amendă usturătoare. Legea e clară în privința acestui aspect. Conform normelor în vigoare, conducătorii auto aflați într-o astfel de situație riscă sancțiuni neașteptat de mari.

Ce amendă plătesc șoferii care au un far defect la mașină?
Ce amendă plătesc șoferii care au un far defect la mașină?

Fiecare șofer s-a lovit la un moment dat de această problemă și probabil se va mai lovi din nou. Potrivit Codului Rutier, riști să fii amendat în oricare din următoarele situații: dacă ai becuri arse, dacă acestea nu funcționează corespunzător sau nu sunt omologate.

Așadar, dacă întâmpini probleme cu sistemul de iluminare al mașinii, poți fi oprit de polițiști deoarece pui în pericol ceilalţi participanţi la trafic.

Află și: Motivul pentru care taximetriștii din Gara de Nord au luat 28.000 de lei amendă în doar două ore. Toți cetățenii trebuie să știe

Punctul de amendă a fost plafonat la 145 de lei per punct, în 2022, dar amenda pentru șoferii care au un far defect la mașină poate fi destul de consistentă. Hai să vedem ce spune legea.

Vezi și: Guvernul a decis majorarea amenzii pentru lipsa rovinietei

Ce amendă plătesc șoferii care au un far defect la mașină? 

În articolul 101 din Codul Rutier se precizează la punctul 11 că „circulația cu un autovehicul și tractor agricol sau forestier, remorcă sau tramvai cu defecțiuni la sistemul de iluminare sau de avertizare sonoră ori când acestea lipsesc” constituie o contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

Totodată, în Art. 112 se menționează că certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:

  • vehiculul circulă noaptea fără faruri sau lămpi de semnalizare, dispozitivele de iluminare și semnalizare luminoase, mijloacele fluorescent-reflectorizante, prevăzute în normele tehnice în vigoare
  • vehiculul circulă cu defecțiuni majore la sistemele de iluminare-semnalizare sau cu alte dispozitive decât cele omologate

Șoferii care au un far defect la mașină riscă o amendă curpinsă între 870 și 1160 de lei

Șoferii care au probleme cu sistemul de iluminare şi sunt prinşi de poliţişti riscă o amendă între 870 și 1160 de lei, conform normelor în vigoare, scrie Antena 3.

Totodată, aceștia pot rămâne fără permis dacă circulă noaptea fără faruri sau dacă au defecțiuni majore la sistemele de iluminare și semnalizare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
klaus iohannis 3 jpg
image
image
image
image
image
image
conac le richmond jpg
Card bancar plată cu cardul FOTO Shutterstock jpg
Printul Paul Lambrino de Romania si Printesa Lia (3) jpg
vama veche foto Digital Adviser2 jpg
maioneza fara oua jpg
presedinti 768x483 jpg
oua vopsite de paste jpeg
cipru shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net