Amendă uriașă pentru românii care stau la curte. Nu au voie să facă niciodată acest lucru

Românii care stau la curte ar putea să plătească amenzi mari. Un gest pe care mulți îl fac primăvara îi poate costa enorm. Mai exact, curățenia pe care o fac toți la începutul acestui anotimp trebuie să se desfășoare în funcție de anumite reguli.

Românii trebuie să își facă curățenia în curte respectând anumite reguli Foto: Pixabay.com
Românii trebuie să își facă curățenia în curte respectând anumite reguli Foto: Pixabay.com

De mai bine de doi ani a apărut legea compostului. Aceasta interzice arderea frunzelor uscate în propria curte. Nici nu mai intră în discuție alte materiale aruncate pe foc.

De remarcat că cei care se abat de la această lege pot să primească o amendă de până la 20.000 de lei. Banii se plătesc tocmai pentru nerespectarea obligației de a colecta selectiv frunzele și resturile vegetale.

De când este în vigoare legea

Parlamentul a fost cel care a adoptat Legea compostului. Aceasta a intrat în vigoare încă din 2021. Atenție mare. Nu doar frunzele sunt interzise a fi puse pe foc, ci și vreascurile sau alte resturi vegetale.

Amenda minimă este de 400 lei. Dacă ne raportăm la cea maximă, atunci aceasta ajunge la 800 de lei, pentru persoane fizice. Se schimbă foaia în cazul persoanelor juridice. Deja discutăm despre o sancțiune contravenţională cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.

De precizat că amenzile se aplică şi pentru focurile aprinse pe proprietăţi private, dar şi pentru cele aflate pe domeniul public. Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii de Mediu, potrivit Fanatik.ro.

Fermierii, sancționați

Anul trecut, mai mulți fermieri mici din județul Gorj au fost sancționați. Aceștia au primit amenzi de aproximativ 10.000 de lei. Anunțul a fost făcut chiar de Garda de Mediu care a postat totul pe pagina de facebook.

Cei din Gorj nu au fost singurii care au plătit amenzi pentru această situație. Atât primăvara, cât și toamna, oamenii care stau la curte trebuie să găsească o soluție pentru frunze și resturile vegetale.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net