Animalele fascinante care au dispărut din România. Unul dintre ele apare chiar și pe stema Moldovei

Lumea în care trăim s-a schimbat enorm de-a lungul veacurilor, iar unele dintre animalele pe care strămoșii noștri le puteau vedea mereu nu mai există, astăzi, decât prin cărțile de istorie. Iar printre speciile fascinante care au dispărut de pe meleagurile noastre se numără chiar și un animal care, cândva, era atât de important, încât a ajuns să fie figurat pe stema Moldovei.

Multe specii fascinante au dispărut din România / foto: Shutterstock
Multe specii fascinante au dispărut din România / foto: Shutterstock

Natura poate fi un loc necruțător, în care chiar și cele mai superbe specii pot cădea pradă extincției, în anumite condiții. Iar când vorbim despre specii dispărute, nu trebuie să uităm că au existat chiar și pe meleagurile noastre unele animale fascinante care au dispărut complet, chiar dacă cândva puteau fi admirate cu ușurință de către strămoșii noștri.

Poate că cel mai faimos exemplu în acest sense este cel al bourului, animalul figurat chiar pe stema Moldovei. Acest strămoș al vacilor domestice de astăzi poartă denumirea științifică de Bos primigenius, ce înseamnă „bou primordial”. Cândva era un animal extrem de comun, însă vânătoarea în exces a ucis această specie impresionantă. Ultimul exemplar, o femelă, ar fi fost ucisă în Polonia, în anul 1627.

Animalele care au dispărut din România

Un alt animal fascinant care a dispărut complet de pe meleagurile noastre este antilopa taiga. Această specie superbă se găsea și pe continentul nord-american, iar faimosul cronicar Dimitrie Cantemir a descris animalul, în secolul XVI. La acea vreme, cronicarii numeau antilopa taiga drept „oaie sălbatică”, iar, din păcate, tot vânatul excesiv a dus la extincția speciei. Se pare că antilopa a dispărut din aceste teritorii în secolul XVIII.

Un alt animal la care nu ne-am gândi niciodată ca fiind unul emblematic pentru țara noastră este elanul. Cu toate acestea, elanii trăiau în aceste teritorii cu secole în urmă, iar prezența lor este menționată adesea de către cronicarii din Moldova. El mai era cunoscut și ca plotun și se pare că a dispărut din țara noastră acum aproximativ 200 de ani. Cu toate acestea, elani au mai fost văzuți sporadic, prin secolul XX.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net