Animalul unic în lume, care trăiește la noi în țară. A fost creat de români și e foarte cerut la export. E o adevărată delicatesă în țările arabe: „Nu există o altă rasă”

România se află în topul european ca număr de ovine şi caprine, dar puţină lume ştie că în Staţiunea de Cercetare de la Popouţi, din judeţul Botoşani, s-a creat o rasă unicat în lume! Adevarul.ro a aflat totul despre această „super-oaie”.

Oaia unică în lume are botul alungit. FOTO: ADEVĂRUL
Oaia unică în lume are botul alungit. FOTO: ADEVĂRUL

Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popouţi urmează să fie recunoscută oficial la nivel european. De aproape opt decenii, aici se studiază toate rasele, dar se şi inovează.

Aici a fost creată, genetic, o rasă unicat în Europa, o adevărată delicatesă în ţările arabe, una dintre cele mai cerute la export.

Staţiunea de Cercetare de la Popăuţi a fost înfiinţată în 1909. Dar pe atunci era mai degrabă depozit pentru tauri din rasa Sura de Stepă.

Abia în anul 1947 s-a înfiinţat Institutul de Cercetări Zootehnice şi, mai apoi, staţiuni de Cercetare în toată ţara.

La Botoşani a fost înfiinţată Staţiunea de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor de la Popăuţi, comuna Răchiţi, având ca obiect de activitate cercetarea acestor specii.

FOTO: ADEVĂRUL
FOTO: ADEVĂRUL

Reprezentativă pentru această Staţiune de Cercetare e o rasă de oaie unică în Europa. Se numeşte Karakul de Botoşani şi este o creaţie genetică a specialiştilor de la această instituţie.

Totul a început în 1925, când câţiva mari fermieri au adus primii 75 de berbeci karakul din Rusia. Karakul e o rasă specifică Asiei Centrale, cu o serie de caracteristici aparte, în special părul lung, capul alungit şi grăsimea abundentă de la coadă.

Până în anul 1948, efectivele au crescut ajungându-se până la câteva sute de capete. Odată cu hotărârea specificului Staţiunii de Cercetare de la Popăuţi, cercetătorii s-au apucat de treabă încă din anul 1948.

Scopul era să realizeze o nouă rasă de oaie, prin încrucişarea dintre mioarele autohtone, din rasa ţurcană şi berbecii karakul din Asia Centrală.

Directorul Staţiunii de Cercetare, Ionică Nechifor, cu un miel din această rasă
Directorul Staţiunii de Cercetare, Ionică Nechifor, cu un miel din această rasă

Prin încrucişări genetice realizate la modul ştiinţific s-a ajuns, după aproximativ patru decenii de cercetare şi muncă, la o nouă rasă, karakul de Botoşani.

Aceasta a fost omologată în 1988 şi a rămas unicat la nivel european. Avea rezistenţa rasei autohtone la care se adăugau caracteristicile extraordinare ale karakulului asiatic, dar e apreciată în special pentru pielicele de o frumuseţe unică.

Din pielicelele ei se fac căciulile «Astrahan»

„E unică la nivel mondial, din punct de vedere al paletei de culori, dar şi al calităţii. Nu există o altă rasă cu aşa mare varietate de culori“, a declarat, pentru „Adevărul”, Ionică Nechifor, director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi, dar şi crescător de oi karakul.

Totodată, karakul de Botoşani a ajuns faimoasă în ţările arabe, unde e o delicatesă datorită gustului cărnii, dar şi a grăsimii.

Conform standardelor, o femelă karakul ajunge la 45 de kilograme, iar berbecii ajung şi la 75 de kilograme, fiind de talie foarte mare. Cercetarea la Popăuţi nu s-a oprit odată cu omologarea rasei.

De mai bine de patru decenii se caută în permanenţă soluţii de ameliorare şi de diversificare a acestei rase. Inclusiv crearea unor rase noi.

Una dintre cele mai mari realizări este diversificarea paletei de culori la pielicele, tot prin încrucişări şi studii genetice.

De altfel, karakul de Botoşani este renumită pentru culoarea neagră, lucioasă, strălucitoare a pielicelei, din care se făceau căciuli de „Astrahan”.

Pielicelele ei sunt unice în lume
Pielicelele ei sunt unice în lume

Unul dintre cei mai mari admiratori ai acestor pielicele era Nicolae Ceauşescu. „E cea mai valoroasă linie din cadrul rasei karakul. Nu se mai întâlneşte la nici o altă rasă din cadrul speciei ovine şi este o linie extrem de rară, care nu se întâlneşte oriunde. În România nu mai există asemenea linie“, spune directorul Staţiunii de Cercetare.

Varietatea e foarte mare. Există inclusiv o varietate de pielicele roz, rezultate evident din încrucişări şi cercetări genetice.

Această pielicică roz face furori la târgurile de profil. De altfel, căciulile, cojoacele şi pielicele de karakul de Botoşani sunt căutate efectiv peste tot în lume.

Dar mai ales în Germania, Canada, Rusia şi Ucraina. O haină din pielicele de astrahan costă şi 3.000 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net