Arată-mi ce casă ai ca să-ţi spun ce fel de om eşti!
Ultima actualizare:
Casa reprezintă oglinda psihicului nostru. Stilul în care este amenajată, culorile, cât este de aerisită sau de aglomerată, toate acestea spun multe despre caracterul şi stările prin care trece proprietarul. Psihanalistul Alina Iliescu ne ajută să-i „citim” pe locatari după o primă vizită, dar şi, de ce nu, să ne descoperim mai bine pe noi.
- O casă dezordonată denotă o anumită dezorganizare psihică. Unele persoane explică faptul că au nevoie de această dezordine ca să aibă acces direct la toate lucrurile. Dacă însă dezordinea e temporară, înseamnă că locatarii trec printr-o perioadă dificilă, conflictuală şi au nevoie de timp pentru a-şi rearanja atât casa, cât şi viaţa.
- O casă murdară reflectă un dezinteres faţă de sine, neglijarea propriilor nevoi şi dificultatea de a face faţă realităţii care este prea greu de suportat.
- Tot felul de obiecte puse la vedere, afişate ca la expoziţie. Proprietarul poate fi mânat de dorinţa de a umple cât mai multe goluri, iar ţinând aproape lucrurile dragi înseamnă că vrea să se simtă în siguranţă. Toată această aglomeraţie arată o focalizare a proprietarilor spre trecut şi o dificultate în a face ordine în amintiri.
- Un hol aglomerat reflectă slaba comunicare dintre locuitorii casei, acesta fiind primul şi cel mai important loc pe care nu reuşesc să îl împartă şi să îl gestioneze corect.
- Casele luminoase, cu ferestre mari arată o relaxare a proprietarului şi o deschidere mai mare către exterior, explică psihanalistul.
- Casele aerisite arată un echilibru şi o împăcare între trecut, prezent şi nevoia de a-şi face planuri de viitor.
- Stilul mobilierului are şi el un cuvânt de spus. Astfel, stilul rustic ne duce cu gândul la o familie mai tradiţională, care ţine la valorile moştenite din familie, stilul modern face tranziţia spre confort şi încurajează comunicarea, iar stilul glaciar, hi-tech, ne creionează o persoană dinamică, singuratică şi pasionată de tehnologie.
Ce simbolizează culorile
- Albul. Accentuează curăţenia şi indică o corectitudine a locatarului, căruia îi induce o stare linişte, ajută la reducerea stresului şi la instalarea sentimentului de pace.
- Albastrul. Această nuanţă simbolizează dorinţa de cunoaştere, încrederea şi siguranţa, calmează, linişteşte. În budismul tibetan, albastrul este culoarea înţelepciunii, a eliberării de constrângeri, mai spune Alina Iliescu.
- Roşul. Simbolizează vigoarea, curajul, războiul, furia, dragostea, lupta. Este culoarea puterii şi a energiei. Trebuie evitată în dormitor sau în spaţii în care locuiesc persoane bolnave şi în vârstă.
- Verdele. E asociat cu persoanele pline de viaţă, iubitoare de natură. Deşi este o culoare rece, e în acelaşi timp plăcută, odihnitoare, calmă.