Atenție la felul în care folosiți umorul în cuplu! Vă poate îmbunătăţii sau afecta relaţia
Umorul poate să lege sau să distrugă o relaţie, în funcţie de preferinţele partenerilor în materie de glume. Ca și orice alt instrument, umorul poate fi folosit în scopuri pozitive, dar și în scopuri ”malefice”. De exemplu, dacă unul din parteneri nu gustă glumele și nu este într-o stare foarte bună din punct de vedere psihic sau emoțional, iar celălalt face glume pe seama lui într-un sens negativ și critic, atunci nicidecum umorul în această situație nu va ajuta. Ci, dimpotrivă, va agrava situația, iar cei doi se vor distanţa și mai tare.
Umorul vă poate ajuta să depășiți momentele tensionate doar dacă ambilor parteneri le plac glumele și se pot amuza împreună de situațiile care apar. Este important ca fiecare partener să empatizeze și să înțeleagă suferința celuilalt. Ori dacă știi că celălalt nu va aprecia umorul tău sau mai mult de atât, se va simți jignit, mai bine te abții. Altfel riști să-l determini pe celălalt să-și piardă încrederea în tine în ceea ce privește bunăvoința ta.
Umorul în relație presupune consimțământul ambilor parteneri! De asemenea presupune ca glumele sau acțiunile să fie făcute din iubire și din dorința de reconectare la celălalt. Altfel, umorul poate dăuna..
Umorul mai poate fi folosit și ca mască, pentru a ascunde adevăratele sentimente și trăiri din interior. Există persoane care glumesc oricând, din orice, doar pentru a ”nu se da de gol”, astfel încât ceilalți să nu poată vedea suferința lor interioară. Poți glumi pe seama adevărului, însă a ascunde adevărul nu mai este o glumă și nu mai e nici haios. Această formă de umor poate crea confuzie în relația ta și îl poate determina pe celălalt să își piardă încrederea în tine. Ai curajul să spui ce simți. Deschide-te în fața partenerului tău. Cu siguranță te va înțelege și te va susține. Oferă-i șansa să te cunoască cu adevărat și cautați împreună soluții la situația cu care te confrunți.