Avantaje ale grădinăritului pe timp de iarnă și sfaturi practice
Chiar daca gradinaritul nu este pentru toata lumea, multi oameni se bucura sa intretina o un mic spatiu personal in care isi pot creste o cultura delegume si fructe. Gradinaritul este mult mai accesibil vara, dar acesta nu trebuie ignorat nici in timpul sezonului rece.
Daca este deja prea frig sau s-a asternut zapada in zona ta si, cu toate acestea, vrei sa te asiguri de cresterea legumelor si a fructelor, poti pastra rasaduri intr-o zona din interiorul locuintei sau poti face o sera.
Iata cateva avantaje despre gradinaritul pe timp de iarna si o serie de sfaturi care sa te ajute
Chiar daca pare mai complicat, iarna vine cu o serie de avantaje pentru gradinarit. In plus, poti tine cont de cateva sfaturi prin care sa scoti maximum din cultura ta chiar si cand temperatura nu este prielnica.
Avantajele gradinaritului pe timp de iarna
In perioada sezonului rece, vei avea mai putin de lucru la gradina. In schimb, mereu poti face cateva lucrari de mentenanta. De exemplu, te poti ocupa de lucrari de intretinere si te poti asigura ca solul este pregatit pentru vara. In plus, este momentul perfect pentru cateva lucrari estetice, precum tunsul gardului viu sau al surplusului de crengi din copaci. Profita de orice anotimp ca sa faci activitati de acest tip si comanda acum toate ustensilele de care ai nevoie.
Bucura-te atat de ninsori, dar si de ploile din lunile friguroase, deoarece iti vor uda solul fara ca tu sa depui vreun efort.
Desi mai exista cateva insecte daunatoare care rezista la temperaturi scazute, cele mai multe dintre ele nu-si vor face aparitia pana in luna aprilie sau chiar mai. In plus, cele rezistente nu sunt foarte active in aceasta perioada.
Cel mai bun avantaj al gradinaritului pe timp de iarna este faptul ca vei avea constant la dispozitie legume gustoase, iar primavara vei avea solul pregatit.
Sfaturi de pentru intretinerea gradinii in sezonul rece
Avand in vedere ca numarul de ore in care te poti bucura de lumina naturala s-a micsorat, iti va fi mult mai usor sa observi care parte din gradina ta este deficitara din acest punct de vedere. In cazul in care ai o anumita zona unde lumina naturala nu patrunde eficient, poti instala sisteme speciale de iluminat sau, pur si simplu, poti muta acele fructe sau legume intr-o zona mai accesibila soarelui.
Este foarte important sa fii atent la inghet, mai ales daca ai plantat deja rasaduri sau intentionezi sa pui puieti in viitorul apropiat.
Daca prognoza meteo previzioneaza ger sau frig extrem, foloseste mulci pentru a proteja si a izola semintele din sol si asteapta incalzirea atmosferei pentru a putea planta puieti.
Asigura-te ca serele sunt suficient de mari si bine izolate termic pentru a face fata temperaturilor scazute. In cazul in care acestea nu sunt echipate corespunzator, intreaga cultura care se afla in interiorul ei poate ingheta.
In concluzie, nu trebuie sa ignori gradina, indiferent de anotimp. Atunci cand temperaturile scad, profita pentru a face cateva lucrari de ingrijire si echipeaza-ti spatiul pentru a putea face fata sezonului rece.