Avertisment pentru cei care stau la curte. Motivul pentru care nu trebuie să plantezi niciodată această floare

Lăcrămioarele sau mărgăritarele sunt frumoase, însă extrem de periculoase, mai ales pentru copii şi animalele de companie, din cauza toxicităţii substanţelor active conţinute. Parfumate și cu un aspect delicat, aceste flori pot chiar ucide rapid un om. 

Lăcrămioarele se află pe lista celor mai toxice plante din România Foto: Shutterstock
Lăcrămioarele se află pe lista celor mai toxice plante din România Foto: Shutterstock

Lăcrămioara este toxică 

Ceea ce poate fi o surpriză pentru mulți dintre noi este că această plantă, preferată de mulți pentru mirosul plăcut al florilor, poate provoca afecțiuni gastrointestinale severe precum diaree sau greață, dar și dureri de cap sau iritații ale pielii. Lăcrămioara își folosește toxicitatea pentru a se apăra de animalele care încearcă să se hrănească cu semințele sale.

Toate părțile acestei plante, precum tulpina, frunzele, florile și fructele, sunt extrem de otrăvitoare, iar în jur de 40 de tipuri de glicozide au fost găsite în această plantă. Glicozidele sunt compuși organici, iar în cantități peste limită pot afecta grav sistemul nervos, cel gastrointestinal, precum și cel cardiovascular.

Lăcrămioara, declarată planta toxică a anului 2024

Bucătarii și cofetarii de lux știu că decorarea farfuriilor cu flori de mărgăritar poate pune în pericol viața clienților. Toți cei care gătim în casă și decorăm cu petale de flori farfuriile și platourile cu mâncăruri și deserturi delicioase, trebuie să excludem mărgăritarul ca opțiune de decorare pentru a nu risca otrăvirea celor dragi. Înțelegeți de ce Convallaria majalis, alias mărgăritarul, dumbrăvioara, lăcrămioara sau iarba Sf. Gheorghe a fost declarată de experți planta toxică a anului 2014.

Mărgăritarul poate aduce și beneficii

În pofida toxicității sale, mărgăritarul este utilizat în fitoterapie pentru acțiunile sale benefice purgative, diuretice, antispastice și cardiotonice. Fitoterapeuții recomandă această plantă în terapia mai multor boli: cardiace, nevralgii, manifestări neurovegetative, insuficienţă aortică, mitrală, infarct miocardic, ameţeli, dureri de cap, gripă şi pneumonie, însă trebuie să știți că autoterapia este strict interzisă. Decoctul sau tinctura de mărgăritar se administrează doar la recomandarea și sub supravegherea medicului întrucât supradozele pot fi mortale.

Ficusul, altă plantă otrăvitoare

Ficusul, cunoscut şi sub numele de smochinul înlăcrimat, copacul benjamin sau planta de cauciuc înfrunzită, ficusul conţine în frunze şi în tulpină o sevă lăptoasă ce este toxică. Există aproximativ 800 de specii de arbori ficus, arbuşti şi viţă de vie, dintre care multe sunt crescute ca plante de ghiveci, în ghivece sau afară, însă numai în zonele călduroase unde unele specii pot creşte până la 23 centimetri.

Pericolul care ne paşte la atingerea unui ficus este mâncărimea pielii şi inflamaţiile. Pentru a remedia aceste reacţii, medicul prescrie medicamente pentru alergie sau antiinflamatoare.

Crizantemele, toxice pentru oameni

Crizantema – de o varietate copleşitoare de culori, portocalii, galbene sau albe, aceste minunate flori pot fi regăsite în multe grădiniţe cu flori din faţa casei sau în ghivece pe balcoane. Sunt între 100 şi 200 de specii de crizanteme, care cresc, în general, înălţându-se deasupra solului, dar în timp se pot transforma în arbuşti. Aceste plante sunt toxice pentru oameni, dar nu într-o doză periculoasă. Atingerea lor poate cauza usturimi şi mâncărimi ale pielii, precum şi inflamarea locului care a intrat în contact cu planta.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Diana Vanity Fair jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
WhatsApp Image 2024 10 09 at 14 43 51 jpeg
femeie frig jpeg
Simona Maya Teodoroiu FOTO Mediafax
Orhidee roz jpg
plosnite jpg
padure jpg
crima umbrela otravita jpg
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net