Bijuteria de la malul m─ârii a avut un destin tragic. Ce se ascunde ├«n Cazinoul din Constan╚Ťa?

Cazinoul din Constan╚Ťa se afl─â ├«n plin proces de restaurare, ├«ns─â lucr─ârile nu se vor termina la termenul preconizat de firma care se ocup─â de renov─âri, ├«n urma c├ó╚Ötig─ârii procesului de achizi╚Ťie public─â. Cet─â╚Ťenii nu vor putea vizita edificiul p├ón─â ├«n prim─âvara anului viitor, dar putem face o c─âl─âtorie ├«n istorie, pentru a descoperi secretele din spatele Cazinoului din Constan╚Ťa.

stanga
dreapta
cazino constanta acum jpeg
Cazino Constanta santier FOTO MI
Cazino Constanta santier FOTO MI
Cazino Constanta santier FOTO MI
Cazino Constanta santier FOTO MI
Cazino Constanţa reparaţii foto Primăria Constanţa
Cazino Constanta santier FOTO MI
Cazino Constanta
Cazino Constanta
Cazino Constanta in razboi

CNI declar─â, pentru Adev─ârul.ro, c─â lucr─ârile de renovare ╚Öi consolidare a cazinoului au trecut de jum─âtate: ÔÇ×├Än acest moment se execut─â lucr─âri la partea de structur─â, partea de arhitectur─â ┼či partea de componente artistice. ├Än perioada urm─âtoare se vor continua lucr─ârile men┼úionate, se vor executa lucr─âri de instala┼úii interioare, instala┼úii exterioare, consolidare ┼či refacere teras─â exterioar─â, consolidare zid de sprijin ┼či refacere a zidului de ap─ârare marinÔÇŁ.

S-ar putea s─â te intereseze ╚Öi: Sezon estival f─âr─â spital de boli infec╚Ťioase. Medicii din Constan╚Ťa sunt ├«ngrijora╚Ťi

Cazinoul din Constan╚Ťa, bombardat de nem╚Ťi, consolidat de de╚Ťinu╚Ťi. Ce secrete ascunde?

Cazinoul din Constan╚Ťa a fost inaugurat ├«n anul 1910, pe data de 15 august, ├«n prezen╚Ťa principelui Ferdinand, relateaz─â Adev─ârul. Pe parcursul anilor, ├«ns─â, cl─âdirea ╚Öi-a pierdut farmecul ╚Öi a fost nevoie de mai multe repara╚Ťii, prima dintre ele av├ónd loc la scurt timp dup─â Primul R─âzboi Mondial, atunci c├ónd nem╚Ťii au bombardat edificiul.

ÔÇ×O reamenajare important─â a fost realizat─â ├«n 1934 sub conducerea autorului proiectului ÔÇô arh. Daniel Renard. ┼×i ├«n Al Doilea R─âzboi Mondial Cazinoul a fost bombardat, de data aceasta de c─âtre ru┼či. Au urmat repara┼úii majore ├«n anii 1951-1952, f─âcute cu de┼úinu┼úi politici. Despre aceste repara┼úii nu s-a aflat dec├ót dup─â anul 1990, deoarece ├«n perioada comunist─â nu s-a scris ┼či nu s-a suflat nicio vorb─â despre astaÔÇŁ, specific─â Radu Cornescu, arhitect.

├Än aceea╚Öi ordine de ideiTomis Eye, noua atrac╚Ťie de pe litoralul rom├ónesc. Imagini spectaculoase de la montarea ro╚Ťii

Ei bine, ├«n acest context, odat─â cu ├«nceperea restaurarilor din anul 2020 au ie╚Öit la iveal─â o serie de secrete pe care bijuteria de la malul M─ârii Negre le ascundea de zeci de ani chiar ├«n pere╚Ťi. Constructorii au descoperit, sub tencuial─â, un petic de sac pe care ╚Öi-au trecut numele mai mul╚Ťi de╚Ťinu╚Ťi politici care au lucrat ├«n Cazinou.

ziduri cazino constanta jpg

Fila de istorie de la Constan╚Ťa, scris─â cu cret─â, pe grinzi

ÔÇ×Acest Cazinou este lucrat de c─âtre de┼úinu┼úi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie. Condus─â de Arhitectul Jojea Constantin (de fapt arhitectul Joja Constantin). Echipa de stucatori condus─â de Rusu A Ioan, Boto┼č Dumitru jud Arad, Jerc─âu Constantin, Cisc─âu Gheorghe, Cora┼č Ionel, Sava Nicolae, Pop St. Ioan, Vl─âdescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Voicil─â Nicolae, Anastasiu ┼×tefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel ┼či Morton IuliuÔÇť, se arat─â ├«n bucata de h├órtie g─âsit─â de constructori.

Nu rata nici: Un b─ârbat crede c─â statuile de pe Litoral sunt f─âcute dup─â chipul s─âu

ziduri cazino constanta 2 jpeg

Mai mult, numele de╚Ťinu╚Ťilor care au lucrat la repara╚Ťii ├«n anul 1951 sunt scrijelite peste vopsea, pe grinzi, ├«n timp ce numele celor din 1986 sunt scrise cu cret─â, tot pe grinzi, mai scrie Adev─ârul. Potrivit informa╚Ťiilor g─âsite la fa╚Ťa locului, dar ╚Öi declara╚Ťiilor supravie╚Ťuitorilor, mai bine de 100 de persoane au fost aduse din ├«nchisori pentru lucr─ârile de ├«ntre╚Ťinere.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

1 brigitte pastrama jpg jpeg
bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
andrei balan webp
2 tom cruise nicole kidman profimedia 0137494228 jpg jpeg
image png
Katie Washbourne jpg
roland stanescu jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
image png
FotoJet (1) jpg
image png
lamaie jpg
calendar ortodox 2021 4 iulie sfantul ierarh andrei criteanul arhiepiscopul cretei png
canicula