Biserica de la capătul lumii! Doar vântul și zăpada o mai vizitează

Capela Sfânta Treime este cocoțată tocmai pe vârful unui deal din Antarctica, în apropiere de stația rusească de cercetare Bellingshausen, fiind cea mai sudică biserică ortodoxă din lume. Aici, doar vântul și zăpada o mai vizitează.

Biserica Sfânta Treime din Antarctica
Biserica Sfânta Treime se află în Antarctica (foto: Prodimedia)

Biserica Sfânta Treime a fost construită în 2002

Marinarii secolului al XIX-lea, care ocoleau Capul Horn, cel mai sudic punct la continentului, spuneau că „sub paralela 40 Sud nu există lege, iar sub paralela 50 sud nu există Dumnezeu”, dar în zilele noastre, în Antarctica sunt opt biserici. Una dintre acestea este Sfânta Treime, o bisericuță înaltă de 15 metri, singura capelă ortodoxă de pe continent. A fost construită din lemne aduse din Siberia, în 2002, iar clopotele sunt din Vladimir, un oraș la est de Moscova.

Patriarhul Kiril în Antarctica, 2016
Patriarhul Kiril a venit aici în 2016 (Foto: Profimedia)

În fiecare duminică, la ora șase de dimineața, Denis Ianenkov, un specialist în foraje care lucrează cu expediția rusă în Antarctica, se urcă pe scara din lemn până în clopotnița bisericii și deschide ferestrele. El trage sforile clopotelor și anunță slujba de dimineață. Preotul Mitrofan Soldatenko (47 de ani), născut în Ijevsk, s-a alăturat bisericii ortodoxe în calitate de ieromonah, în 2020, la patru ani după ce Patriarhul Kiril a devenit primul lider al Bisericii Ortodoxe care a vizitat bisericuța din Antarctica.

Preotul Mitrofan citește rugăciunile într-un amestec de rusă, spaniolă și engleză, potrivit publicației britanice The Guardian, care a făcut un reportaj despre biserica inedită.

În general, în afară de Denis Ianenkov și Mitrofan Soldatenko, nimeni nu trece pragul capelei de la capătul lumii. Însă, de Crăciun și de Paște, biserica are parte de 15-20 de vizitatori, care iau parte la slujbă. Ianenkov, Soldatenko și încă un coleg locuiesc împreună în trei cabine de lemn prefabricate. În Antarctica, vântul poate să bată cu viteze de peste 300 km/h, iar la stația rusească Vostok s-a înregistrat cea mai scăzută temperatură din lume, -89,2 grade Celsius.

În 2007, o cercetătoare din Rusia s-a căsătorit cu un coleg chilian, la această biserică. Însă, aici au avut loc și întâmplări sumbre. În 2018, un cercetător rus a încerc să își omoare un coleg prin înjunghiere. Motivul a fost că victima i-a spus cum se termină o carte pe care acesta încă o citea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net