Cea mai importantă biserică din România a împlinit 365 de ani de la sfințire. Povestea Catedralei Patriarhale

Catedrala Patriarhală istorică „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a împlinit 365 de ani de la sfințire. Catedrala a fost construită după modelul arhitectural al bisericii Mănăstirii Curtea de Argeș, ctitorită de domnitorul Neagoe Basarab. 

Catedrala patriarhală
Catedrala patriarhală are clopote coordonate electronic din 2008. Foto: Raluca Ene / Basilica.ro

Voievodul Țării Românești, Constantin Șerban Basarab ( 1654-1658) este ctitorul lăcașului de cult, la început mănăstire, de pe Dealul Mitropoliei. Lăcașul de cult are o formă de treflă, cu un pronaos supralărgit, sprijinit pe coloane din piatră, de secțiune octogonală. La răsărit de altarul catedralei se află clopotnița ridicată de voievodul Constantin Brâncoveanu în 1698 și restaurată în 1956-1958.

În dreapta pronaosului se află mormintele patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justin Moisescu și Teoctist Arăpașu. Mormântul celui de-al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Justinian Marina (+1977), se află în biserica 'Sfânta Treime' a Mănăstirii Radu Vodă din București

Povestea Catedralei Patriarhale 

Patriarhul Macarie al Antiohiei și al Întregului Orient, împreună cu Mitropolitul Ștefan al Țării Românești și cu episcopii de Râmnic și de Buzău au sfințit biserica cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” în anul 1658 scrie basilica.ro. În anul 1665 lăcașul de cult a fost pictat pentru prima dată, în timpul domniei lui Radu Leon, cel care în 1668 a hotărât ca mănăstirea să devină reședință mitropolitană.  

În 1925, când Biserica Ortodoxă Română a fost ridicată la rang de Patriarhie, ansamblul de din centrul Bucureștiului a devenit Reședința patriarhală. În decursul timpului, Catedrala a fost reparată de mai multe ori, însă după restaurarea din 1960-62 și-a recăpătat forma sa inițială. 

Catedrala a fost modernizată în 2008 

În anul 2008, s-au desfășurat ultimele lucrări de modernizare, restaurare și consolidare scrie sursa citată. Tot atunci s-au montat în partea de sus a pridvorului catedralei 26 de icoane pictate în metoda mozaic.  

La finalizarea lucrărilor, de sărbătoarea Sfântului „Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, patriarhul Daniel a resfințit cea mai importantă biserică a României împreună cu un sobor din care au făcut parte 34 de ierarhi membri ai Sfântului Sinod.  

De asemenea, clopotnița a primit 4 clopote noi, turnate la fabrica Grassmayr din Austria, fiind montat și un sistem de acționare electromecanic controlat prin computer. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net