Burebista construise cu sabia în mână un mare stat. Cum a murit marele conducător

Ultima actualizare:

Burebista a fost un lider politic de seamă, dar și un foarte bun strateg militar. El a trăit între anii 110 î.Hr. – 44 î. Hr, fiind asasinat în urma unei revolte de „partizanii pro-romani ai aristocrației daco-getice”, scrie adevărul.ro. Cât a trăit, se cunoaște faptul că Burebista făurise cu sabia în mână un mare stat ce se întindea spre apus şi nord- vest până la Dunărea de mijloc şi Morava, spre nord până la Carpaţii Păduroşi, spre est până la Olbia şi Pont, iar la miazăzi până la Haemus.

Regele Burebista  Frescă în Orăștie  Foto Daniel Guță jpg

Burebista, stăpân al Dobrogei

Dezvoltarea societății dacice, întărirea aristocrației tribale militare și transformarea ei în clasă politică, iar pe plan extern invaziile celților și amenințarea romanilor, au constituit un mediu prielnic pentru Burebista, pentru unificarea tuturor triburilor dacice într-o entitate de tip statal.

Unul dintre primele documente istorice care vorbesc de Burebista, ca stăpân al Dobrogei, datează de la mijlocul secolului I î.Hr., și este un decret onorific în cinstea lui Acornion din Dionysopolis: „(Burebista) a devenit cel mai mare dintre regii din Thracia și stăpânul întregii țări de dincolo și dincoace de fluviu (n.red. Dunărea)”. Regatul lui Burebista se întindea de la „Carpații nordici până la Munții Balcanici și din Cadrilaterul boem până la țărmul Pontului Euxin (Marea Neagră)”.

Cum a cucerit Burebista statul dacilor

Din relatarea lui Strabo, aflăm că Burebista a ştiut să-şi asigure sprijinul puterii sacerdotale, dar faptul acesta nu exclude în toate cazurile constrângerea. „Nu negăm, fireşte, că o parte a triburilor autonome daco-gete s-au unit de bună voie sub sceptrul marelui rege, îndemnate la aceasta şi de pericolele externe celtic şi roman, dar însuși sfârșitul lui Burebista şi evenimentele care i-au urmat ne îndeamnă să credem că şi sabia a jucat un rol în făurirea statului centralizat al dacilor“, completează Hadrian Daicoviciu.

În câţiva ani, aşa cum spune Strabo, de la 60 la 48, Burebista făurise cu sabia în mână un mare stat ce se întindea spre apus şi nord- vest până la Dunărea de mijloc şi Morava, spre nord până la Carpaţii Păduroşi, spre est până la Olbia (oraș din Sardinia, Italia) şi Pont, iar la miazăzi până la Haemus (denumirea sub care erau cunoscuți în trecut Munții Balcani).

Cum a murit Burebista

„Epopeea pontică a lui Burebista ia sfârșit în anul 44 î.e.n., când partizanii pro-romani ai aristocrației daco-getice îl asasinează. Din faptele sale însă conchidem că, la data când s-a produs bătălia de lângă Histria din 62/61 î.e.n., teritoriul Dobrogei făcea deja parte din regatul geto-dac. Ca să-și asigure avantaje economice și poziții strategice în această parte, și ca să prevină atacuri romane, regele aplică planul integrării orașelor vest-pontice regatului său, stabilindu-și aici frontiera”, declara istoricul Adrian Rădulescu. 

image
image
image
image
image
image
chili pepper 1783761 1280 jpg
athenee palace jpg
constantin si elena sfinti png
bullying 679274 1920 jpeg
caine jpg
4 baza Sinaia jpg
Tudor Arghezi
cutremur napoli jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net