Calendar ortodox 2018, octombrie. S─ârb─âtori religioase, sfin╚Ťi, posturi

image
Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători din luna octombrie, în calendarul ortodox 2018

S─ârb─âtorile religioase ╚Öi posturile din Calendarul ortodox 2018 sunt foarte importante pentru to╚Ťi credincio╚Öii cre╚Ötin ortodoc╚Öi, a╚Öa c─â trebuie s─â fie la curent cu ele. Click! ├«╚Ťi spune care sunt s─ârb─âtorile religioase ╚Öi zilele de post din luna octombrie, conform Calendarului ortodox 2018, ca s─â te po╚Ťi preg─âti pentru ele.

Luna octombrie este una ├«nc─ârcat─â de s─ârb─âtori religoase. Sf├ónta Cuvioasa Parascheva ╚Öi Sf├óntul Mucenic Dimitre Izvor├ótorul de Mir sunt doar c├óteva dintre zilele ├«nc─ârcate de semnifica╚Ťii spirituale pentru ortodoc╚Öi.

S─ârb─âtorile religioase din Calendarul ortodox 2018, luna octombrie

Iat─â care sunt cele mai mari s─ârb─âtori religioase din Calendarul ortodox 2018, luna octombrie, dar ╚Öi care sunt semnifica╚Ťiile ╚Öi obiceiurile care le ├«nso╚Ťesc.

Acoperământul Maicii Domnului. Data: 1 octombrie 2018

Unul dintre praznicele cu semnifica╚Ťii ad├ónci pentru credincio╚Öi este Acoper─âm├óntul Maicii Domnului, care are loc pe data de 1 octombrie. Aceast─â s─ârb─âtoare face referire la bun─âtatea ╚Öi la puterea Fecioarei Maria. A devenit o s─ârb─âtoare r├ónduit─â de Biseric─â, ├«n amintirea Maicii Domnului ├«n biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, dup─â o noapte ├«ntreag─â de priveghere, Preasf├ónta N─âsc─âtoare de Dumnezeu, s-a ar─âtat ├«naintea poporului, st├ónd ├«n v─âzduh ╚Öi rug├óndu-se cu lacrimi. Sf├óntul Acoper─âm├ónt era ╚Ťinut ├«n m├óini deasupra capetelor credincio╚Öilor.

Calendar ortodox 2018, 1 octombrie. Sărbătoarea zilei: Acoperământul Maicii Domnului

Evenimentul se prăznuiește pentru a le aminti credincioșilor nevoia de rugăciune, prin care aceștia pot cere ajutorul Maicii Domnului.

Sfânta Cuvioasa Parascheva. Data: 14 octombrie 2018

Una dintre cele mai importante s─ârb─âtori ale toamnei este Sf├ónta Cuvioasa Parascheva, cunoscut─â ╚Öi drept Sf├ónta Paraschiva sau Sf├ónta Vineri. Sf├ónta Cuvioas─â Parascheva este pomenit─â, ├«n fiecare an, pe data de 14 octombrie, iar sute de mii de credincio╚Öi merg la pelerinaj la Ia╚Öi, pentru a se ruga. Sf├ónta Cuvioasa Parascheva este sf├ónta ocrotitoare a Moldovei. Moa╚Ötele Sfintei Parascheva au fost aduse la Ia┼či de c─âtre domnitorul Vasile Lupu ┼či a┼čezate ├«n ctitoria sa, Biserica Sfin┼úii Trei Ierarhi. La sf├ór┼čitul secolului al XIX-lea, moa┼čtele sfintei au fost mutate ├«n Catedrala Mitropolitan─â din Ia┼či. Cuvioasei Parascheva ├«i sunt atribuite numeroase minuni, vindec─âri miraculoase, at├ót ├«n timpul vie╚Ťii, c├ót ╚Öi dup─â. Pove╚Ötile relateaz─â cum oamenii au mers la moa╚Ötele Sfintei Paraschiva ╚Öi au reu╚Öit s─â scape de diverse boli. 

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Data: 26 octombrie 2018

Sf├óntul Mare Mucenic Dimitrie, Izvor├ótorul de Mir, supranumit S├ónmedru ├«n tradi╚Ťia popular─â, este s─ârb─âtorit ├«n fiecare an, pe data de 26 octombrie. Sf├óntul Dimitrie Izvor├ótorul de Mir, un m─ârturisitor al lui Hristos, s-a n─âscut ╚Öi a tr─âit ├«n Salonic, ├«n vremea persecu╚Ťiilor cre╚Ötine de la sf├ór╚Öitul  secolului al III-lea ╚Öi ├«nceputul secolului al IV-lea, ├«n timpul domniei  ├«mp─âra╚Ťilor romani Maximian ╚Öi Diocletian ( anii 284-305).

Se spune c─â rug─âciunea c─âtre Sf├óntul Dimitrie Izvor├ótorul de Mir te scap─â de necaz ╚Öi este bine s─â fie rostit─â ├«n momente de cump─ân─â, fiind de mare ajutor. ├Än aceast─â zi de s─ârb─âtoare, credincio╚Öii care merg la slujb─â la bisericile cu hram, primesc mir sfin╚Ťit de la icoana Sf├óntului Dimitrie, pentru a fi proteja╚Ťi de necazuri.

Cele mai ├«ndr─âgite tradi╚Ťii care ne poart─â noroc la praznicul Sf├óntului Dimitrie, Izvor├ótorul de Mir

Sfântul Dimitrie Basarabov. Data: 27 octombrie 2018

f├óntul Dimitrie cel Nou (sau Dimitrie Basarabov) este ocrotitorul Bucure╚Ötiului ╚Öi este s─ârb─âtorit ├«n fiecare an, pe data de 27 octombrie, la o zi dup─â Praznicul Sf├óntului Dimitrie Izvor├ótorul de Mir. ├Än aceast─â zi, exist─â obiceiul ca mii de pelerini s─â urce pe Dealul Patriarhiei din Bucure╚Öti,, pentru a atinge ╚Öi a se ruga la raclele cu moa╚Ötele Sf├óntului Mucenic ╚śtefan, aduse din Grecia, ale Cuviosului Dimitrie cel Nou ╚Öi ale Sfin╚Ťilor Constantin ╚Öi Elena.

Sf├óntul Dimitrie Basaravo este originar din satul Basarabov, din Bulgaria. A fost p─âstor ╚Öi se spune c─â ├«mp─âr╚Ťea cu s─âracii veniturile sale modeste. A tr─âit ├«ntr-o pe┼čter─â ┼či, prin rug─âciune ┼či post, a primit harul de a face minuni.

Sfin╚Ťi cu cruce neagr─â ├«n luna octombrie, ├«n Calendarul ortodox 2018

De╚Öi nu sunt s─ârb─âtori mari, sfin╚Ťii marca╚Ťi cu cruce neagr─â ├«n Calendarul ortodox 2018 sunt sfin╚Ťi pomeni╚Ťi ├«n ziua respectiv─â. Preo╚Ťii spun c─â solmenitatea slujbelor nu este at├ót de mare ca ├«n cazul s─ârb─âtorilor cu cruce ro╚Öie. Iat─â care sunt sfin╚Ťii ╚Öi s─ârb─âtorile cu cruce neagr─â din luna octombrie, din Calendarul ortodox 2018:

  • 6 otombrie 2018: Sf├óntul Apostol Toma
  • 7 octombrie 2018: Sfin╚Ťii Mucenici Seghie ╚Öi Vah
  • 13 octombrie 2018: Aducerea Moa╚Ötelor Sf├óntului Apostol Andrei de la Ia╚Öi; Sfin╚Ťii Mucenici Carp, Papil, Agatodor ╚Öi Agatonica
  • 18 octombrie 2018: Sf├óntul Apostol ╚Öi Evanghelist Luca
  • 21 octombrie 2018: Sfin╚Ťii M─ârturisitori Ardeleni
  • 23 octombrie 2018: Sf├óntul Iacob, ruda Domnului
  • 28 octombrie 2018: Sf├óntul Iachint de Vicina

Calendar ortodox 2018. Zile de post în luna octombrie

Conform calendarului ortodox 2018, ├«n luna octombrie nu sunt posturi mari, ├«ns─â cre╚Ötinii ortodoc╚Öi trebuie s─â respectele zilele de post din zilele de miercuri ╚Öi vineri. ├Än aceste zile, cei care ╚Ťin post nu trebuie s─â consume alimente ÔÇŁde dulceÔÇŁ, precum carne ╚Öi lactate, ╚Öi s─â se roage. 

10 sfaturi pentru cei care ţin post

Se fac nun╚Ťi ├«n octombrie 2018?

R├ónduielile biserice╚Öti spun c─â ├«n anumite perioade din an nu se fac nun╚Ťi. Este vorba despre praznicele ├«mp─âr─âte╚Öti sau posturi mari. ├Än luna octombrie, se pot face nun╚Ťi, iar aceast─â perioad─â va dura p├ón─â pe 14 noiembrie, c├ónd va ├«ncepe Postul Cr─âciunului.

Citește și:

C├ónd pic─â Pa┼čtele ├«ntre anii 2016-2025. Cum se calculeaz─â

Calendar ortodox 2018, 27 septembrie. Sfin╚Ťii zilei: Sf├óntul Antim Ivireanul - via╚Ťa, Didahiile ╚Öi rug─âciunile

Cine a fost cel mai popular sf├ónt din istoria bimilenar─â a cre╚Ötin─ât─â╚Ťii?

bote bal contesa JPG
carmen iohannis presidency.ro
Tiriac
roland stanescu jpg
Ricky Martin sexy la plaj─â (6) jpg
lidia buble png
image png
michael o leary sef ryanair scumpiri webp
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
foto 1 front FOTO Oceanic Club Constan╚Ťa jpg
image png
mister alcatraz jpg
shark 6121088 1920 jpg
andrei balan webp
Katie Washbourne jpg