Calendar ortodox 2018, octombrie. Sărbători religioase, sfinți, posturi

Ultima actualizare:

    Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători din luna octombrie, în calendarul ortodox 2018
Sfânta Parascheva este una dintre cele mai importante sărbători din luna octombrie, în calendarul ortodox 2018

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2018 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna octombrie, conform Calendarului ortodox 2018, ca să te poți pregăti pentru ele.

Luna octombrie este una încărcată de sărbători religoase. Sfânta Cuvioasa Parascheva și Sfântul Mucenic Dimitre Izvorâtorul de Mir sunt doar câteva dintre zilele încărcate de semnificații spirituale pentru ortodocși.

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2018, luna octombrie

Iată care sunt cele mai mari sărbători religioase din Calendarul ortodox 2018, luna octombrie, dar și care sunt semnificațiile și obiceiurile care le însoțesc.

Acoperământul Maicii Domnului. Data: 1 octombrie 2018

Unul dintre praznicele cu semnificații adânci pentru credincioși este Acoperământul Maicii Domnului, care are loc pe data de 1 octombrie. Această sărbătoare face referire la bunătatea și la puterea Fecioarei Maria. A devenit o sărbătoare rânduită de Biserică, în amintirea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie 911, după o noapte întreagă de priveghere, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor.

Calendar ortodox 2018, 1 octombrie. Sărbătoarea zilei: Acoperământul Maicii Domnului

Evenimentul se prăznuiește pentru a le aminti credincioșilor nevoia de rugăciune, prin care aceștia pot cere ajutorul Maicii Domnului.

Sfânta Cuvioasa Parascheva. Data: 14 octombrie 2018

Una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei este Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută și drept Sfânta Paraschiva sau Sfânta Vineri. Sfânta Cuvioasă Parascheva este pomenită, în fiecare an, pe data de 14 octombrie, iar sute de mii de credincioși merg la pelerinaj la Iași, pentru a se ruga. Sfânta Cuvioasa Parascheva este sfânta ocrotitoare a Moldovei. Moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica Sfinţii Trei Ierarhi. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite numeroase minuni, vindecări miraculoase, atât în timpul vieții, cât și după. Poveștile relatează cum oamenii au mers la moaștele Sfintei Paraschiva și au reușit să scape de diverse boli. 

Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Data: 26 octombrie 2018

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, supranumit Sânmedru în tradiția populară, este sărbătorit în fiecare an, pe data de 26 octombrie. Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, un mărturisitor al lui Hristos, s-a născut și a trăit în Salonic, în vremea persecuțiilor creștine de la sfârșitul  secolului al III-lea și începutul secolului al IV-lea, în timpul domniei  împăraților romani Maximian și Diocletian ( anii 284-305).

Se spune că rugăciunea către Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir te scapă de necaz și este bine să fie rostită în momente de cumpănă, fiind de mare ajutor. În această zi de sărbătoare, credincioșii care merg la slujbă la bisericile cu hram, primesc mir sfințit de la icoana Sfântului Dimitrie, pentru a fi protejați de necazuri.

Cele mai îndrăgite tradiții care ne poartă noroc la praznicul Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dimitrie Basarabov. Data: 27 octombrie 2018

fântul Dimitrie cel Nou (sau Dimitrie Basarabov) este ocrotitorul Bucureștiului și este sărbătorit în fiecare an, pe data de 27 octombrie, la o zi după Praznicul Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. În această zi, există obiceiul ca mii de pelerini să urce pe Dealul Patriarhiei din București,, pentru a atinge și a se ruga la raclele cu moaștele Sfântului Mucenic Ștefan, aduse din Grecia, ale Cuviosului Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Constantin și Elena.

Sfântul Dimitrie Basaravo este originar din satul Basarabov, din Bulgaria. A fost păstor și se spune că împărțea cu săracii veniturile sale modeste. A trăit într-o peşteră şi, prin rugăciune şi post, a primit harul de a face minuni.

Sfinți cu cruce neagră în luna octombrie, în Calendarul ortodox 2018

Deși nu sunt sărbători mari, sfinții marcați cu cruce neagră în Calendarul ortodox 2018 sunt sfinți pomeniți în ziua respectivă. Preoții spun că solmenitatea slujbelor nu este atât de mare ca în cazul sărbătorilor cu cruce roșie. Iată care sunt sfinții și sărbătorile cu cruce neagră din luna octombrie, din Calendarul ortodox 2018:

  • 6 otombrie 2018: Sfântul Apostol Toma
  • 7 octombrie 2018: Sfinții Mucenici Seghie și Vah
  • 13 octombrie 2018: Aducerea Moaștelor Sfântului Apostol Andrei de la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica
  • 18 octombrie 2018: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca
  • 21 octombrie 2018: Sfinții Mărturisitori Ardeleni
  • 23 octombrie 2018: Sfântul Iacob, ruda Domnului
  • 28 octombrie 2018: Sfântul Iachint de Vicina

Calendar ortodox 2018. Zile de post în luna octombrie

Conform calendarului ortodox 2018, în luna octombrie nu sunt posturi mari, însă creștinii ortodocși trebuie să respectele zilele de post din zilele de miercuri și vineri. În aceste zile, cei care țin post nu trebuie să consume alimente ”de dulce”, precum carne și lactate, și să se roage. 

10 sfaturi pentru cei care ţin post

Se fac nunți în octombrie 2018?

Rânduielile bisericești spun că în anumite perioade din an nu se fac nunți. Este vorba despre praznicele împărătești sau posturi mari. În luna octombrie, se pot face nunți, iar această perioadă va dura până pe 14 noiembrie, când va începe Postul Crăciunului.

Citește și:

Când pică Paştele între anii 2016-2025. Cum se calculează

Calendar ortodox 2018, 27 septembrie. Sfinții zilei: Sfântul Antim Ivireanul - viața, Didahiile și rugăciunile

Cine a fost cel mai popular sfânt din istoria bimilenară a creștinătății?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net