Călugărul care a condus Țara Românească. Ce legătură avea cu Vlad Țepeș

Singurul călugăr care a domnit în Țara Românească a fost Vlad al IV-lea, cunoscut și sub numele de Vlad Călugărul.

Mormântul lui Vlad Călugărul, descoperit abia în 2005 / foto: arhiva
Mormântul lui Vlad Călugărul, descoperit abia în 2005 / foto: arhiva

Nepot al lui Mircea cel Bătrân și frate vitreg al lui Vlad Țepeș și Radu cel Frumos, Vlad Călugărul a reușit să își păstreze tronul timp de 13 ani, o realizare notabilă în contextul vremurilor tulburi și pline de conflicte.

Cum îl chema pe Vlad Călugărul înainte să urce pe tron

Născut în 1425 în Transilvania, Vlad al IV-lea, botezat Petru, a adoptat numele de domnie Vlad, în onoarea predecesorilor săi. În tinerețe, el s-a călugărit sub numele de Pahomie, devenind preot și egumen al unei mănăstiri. Această alegere a fost, probabil, o strategie de a elimina orice suspiciune legată de pretențiile sale la tron, dată fiind atmosfera politică tensionată a epocii.

După moartea lui Vlad Țepeș în 1481, Vlad Călugărul a ajuns pe tronul Țării Românești și a domnit cu o întrerupere, din 1482 până în 1495. În această perioadă, el a dus o politică favorabilă turcilor, reușind însă să informeze în secret vecinii din Moldova și Transilvania despre planurile otomane. A întărit Cetatea de Scaun din Târgoviște, a sprijinit activitatea culturală din Brașov și a construit schitul Babele și mănăstirea Glavacioc din Argeș.

Deși a fost călugăr, Vlad Călugărul a renunțat la viața monahală și s-a căsătorit cu Rada-Smaranda Maria Palaiologina, cu care a avut doi fii: viitorii domnitori Radu cel Mare și Vlad al V-lea cel Tânăr.

Domnitorul a fost apreciat pentru ideile sale renascentiste și a avut relații diplomatice bune atât cu Imperiul Otoman, cât și cu regii Franței și Spaniei. A construit 15 mănăstiri și 30 de sate.

Mormântul, un mare mister

Mormântul său a fost mult timp un mister. În august 2005, arheologii Spiridon Cristocea și Marius Păduraru au descoperit la Mănăstirea Glavacioc, ctitoria sa, oseminte vechi acoperite de o piatră de mormânt din 1704. Inscripția în slavonă de pe piatră confirma că acolo se odihnesc oasele domnitorului Vlad Călugărul, care a contribuit semnificativ la renovarea mănăstirii.

 Vlad Călugărul a rămas în istorie nu doar pentru domnia sa îndelungată, ci și pentru contribuțiile sale culturale și diplomatice, fiind unul dintre cei mai remarcabili domnitori ai Țării Românești din secolul al XV-lea, scrie newsweek.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net