Care a fost cel mai mare regret al actorului Ovidiu Iuliu Moldovan. Viața artistului, marcată de o dramă cumplită

A fost unul dintre cei mai mari actori de teatru și de film, cu o carieră plină de roluri memorabile jucate pe scenă și peste 40 de producții cinematografice în care a apărut, fiind distins și cu Premiul Uniter în anul 2004. Însă, Ovidiu Iuliu Moldovan avea un caracter introvertit iar asta se datora traumelor din copilărie. Artistul a trăit toată viața cu un mare regret.

Cel mai mare regret cu care a trăit actorul Ovidiu Iuliu Moldovan / foto: Arhiva Click!
Cel mai mare regret cu care a trăit actorul Ovidiu Iuliu Moldovan / foto: Arhiva Click!

Născut pe 1 ianuarie 1942, în satul Vişinelu, comuna Sărmaşu, Ovidiu Iuliu Moldovan a fost unul dintre cei mai mari actori ai României. A absolvit IATC-ul din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorilor Pop Marţian şi Octavian Cotescu, iar un an mai târziu, și-a făcut debutul în teatru, cu rolul Mio, din „Pogoară iarna” de Maxwell Anderson, pe scena Teatrului Naţional din Timişoara.

A avut o carieră de succes în teatru și film, cu roluri memorabile jucate pe scenă și peste 40 de producții cinematografice în care a apărut, fiind distins și cu Premiul Uniter, în anul 2004.

Și totuși, deși a avut un succes imens în ceea ce privește viața profesională, cea personală nu i-a oferit aceeași bucurie și a trăit cu un mare regret. Copilăria i-a fost marcată de pierderea bruscă și tragică a tatălui. Bărbatul a fost luat prizonier în Al Doilea Război Mondial, când românii au îndurat multe suferințe, iar evreii au fost deportați, și a fost ucis de Miklos Horthy, vasal al lui Hitler și fost guvernator al Ungariei.

Deși a încercat să afle ce s-a întâmplat cu tatăl său, Ovidiu Iuliu Moldovan nu a reușit până la sfârșitul vieții. Nu a putut să afle motivul pentru care acesta fusese ucis. Pentru a îi păstra memoria vie, a decis să fie cunoscut și ca „Iuliu”, acesta fiind prenumele părintelui său.

Ovidiu Iuliu Moldovan, marcat de pierderea părinților

Apoi, decesul mamei sale, în 1995, i-a sfâșiat și mai mult inima actorului. După acest eveniment tragic, Ovidiu Moldovan a refuzat să mai apară în filme și a jucat doar în piese de teatru. De asemenea, și-a petrecut ultimele luni din viață în tristețe și într-o grea singurătate. Nimeni nu știa că este bolnav.

Actorul nu s-a căsătorit niciodată, deși era curtat de cele mai frumoase femei. La rândul lui, a avut parte de iubiri răvășitoare, dar se pare că niciuna nu a reușit să îl facă să renunțe la burlăcie. Cea mai mare neîmplinire a artistului a fost că nu a avut un copil.

Actorul era foarte mândru că este român, mai ales din Ardeal, și și-a păstrat accentul până în ultimele zile ale vieții. Fratele său, Mircea Moldovan, povestește: „Era o aniversare când mergeam la el, în Bucureşti. Avea un cerc de prieteni, printre care erau Dinică, Caramitru... Îi suna şi le zicea: «O vinit frăţioru' meu din Cluj cu palincă cu slănină. Haideţi repede!». Şi ei veneau şi petreceau. Lui Ovidiu Iuliu Moldovan îi plăcea la nebunie să urce pe scenă în spectacolele de teatru şi de poezie. Era ahtiat după Eminescu. Pelicula n-a iubit-o atât de mult!”, potrivit Adevărul.ro.

În ianuarie 2008, deși bolnav fiind, a decis să participe alături de actorii Valeria Seciu, Ion Caramitru şi clarinetistul Aurelian Octav Popa, în cadrul recitalului extraordinar „Trecut-au anii…”, dedicat împlinirii a 158 de ani de la naşterea lui Eminescu, pe scena Naţionalului, teatrul căruia i-a fost devotat o viaţă întreagă.

Din păcate, două luni mai târziu, pe 12 martie 2008, marele actor Ovidiu Iuliu Moldovan s-a stins din viață, la vârsta de 66 de ani. A fost înmormântat în Cimitirul Bellu din Capitală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net