Care este cel mai vechi oraș din România. Puțină lume îi cunoaște istoria

Ultima actualizare:

Cu siguranță majoritatea românilor care ajung an de an în acest oraș nu știu că este cel mai vechi din România, atestat chiar din secolul al VII-lea. Este un important centru comercial și turistic, cunoscut pentru plajele sale frumoase, istoria bogată și atracțiile turistice unice. Ți-ai dat seama despre ce oraș este vorba?

Care este cel mai vechi oraș din România
Care este cel mai vechi oraș din România

Cel mai vechi oraș din România

Orașul Constanța, cunoscut în latină drept Tomis Constantiana, este, alături de împrejurimi, cel mai vechi oraș din România. Prima atestare documentară datează din anul 657 î.Hr., când aici s-a înființat o colonie greacă, numită Tomis. A fost cucerită de romani în anul 71 î.Hr. și redenumită după sora împăratului Constantin cel Mare - Constantiana.

În secolul al XIII-lea, cu ajutorul negustorilor italieni care dominau Marea Neagră, orașul s-a dezvoltat foarte mult. În timpul stăpânirii otomane, Constanța a decăzut la nivelul unui sat în care oamenii erau mai interesați de pescuit și creșterea animalelor. În secolul al XIX-lea, și-a recăpătat strălucirea de odinioară, după construcția căii ferate și portului, devenind principalul centru al exporturilor de cereale.

După Războiul de Independență, când Dobrogea a intrat în componența Regatului României, Constanța, fiind principalul port al statului, a continuat să crească, astăzi fiind cel mai mare port din bazinul Mării Negre și al patrulea din Europa. În oraș există şi alte aşezări vechi, precum Istria (Histria), cea mai veche aşezare urbană din regiunea românească, şi Mangalia (Callatis). 

Este în același timp și unul dintre cele mai mari orașe din România

Orașul este cunoscut pentru ruinele sale istorice, precum și pentru siturile arheologice celebre, cum ar fi Moscheea lui Abdul Medgid și Teatrul Roman. Este, de asemenea, un important centru cultural, cu multe teatre, muzee și alte evenimente culturale care au loc în oraș. Țărmurile orașului sunt străjuite de Cazinoul Constanța, un exemplu rar și fascinant de design Art Nouveau românesc.

Delfinariul Constanța, alias Parcul Delfinilor, este una dintre cele mai populare atracții turistice ale orașului. Și totuși, asta nu este tot. Istoria Judecătoriei din Constanța, datează din perioada Imperiului Roman, pe când Constanța se numea Tomis. Din secolul al III-lea d.Hr., Tomis a devenit unul dintre cele mai importante orașe ale provinciei Moesia Inferioară și a găzduit o instanță care se ocupa de problemele civile și penale ale locuitorilor săi. În prezent, Judecătoria Constanța este una dintre cele mai importante din țară, responsabilă de administrarea judiciară din regiune. 

Aici mai poți vizita Muzeul Mării, Teatrul de Stat Constanţa sau Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”. Bineînțeles, sunt atât de multe locuri extraordinare în Constanța, încât nu am putea să le enumerăm pe toate. An de an, mii de români și turiști vin în vizită, dar extrem de puțini îi știu istoria acestui oraș. Și, totodată, un alt lucru interesant despre Constanța este faptul că, pe lângă că este cel mai vechi oraș din țară, este în același timp și unul dintre cele mai mari orașe din România.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
barbat ceasca ceai cafea 12 30 2009 2 35 02 pm jpeg
BUCHETTE DEL VINO FLORENTA jpg
Pensionatul Domnesc de Fete jpg
bătrâni  foto   Shutterstock jpg
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net