Cel mai mare oraș din România e unul de care n-a auzit nimeni! E de două ori cât București

Tu știai că cel mai mare oraș din țara noastră nu este București? Românii sunt interesați, de obicei, de recorduri, astfel că, probabil ești curios să afli ce oraş ar deţine recordul de suprafaţă în România. Mulți nici nu au auzit de denumirea acestui loc.

Care este cel mai mare oraș din România / Foto: Freepik
Care este cel mai mare oraș din România / Foto: Freepik

Potrivit ultimului recensământ, România are sute de orașe. Vorbim despre orașe mari, orașe mici, orașe mai frumoase, orașe mai bogate sau, din păcate, orașe cu posibilități reduse. Dacă problema veniturilor este controversată și poate fi inversată peste noapte, atunci situația suprafețelor este evidentă, așa că putem spune fără probleme care este cel mai mare oraș din România, dar și care este cel mai mic oraș din țara noastră. 

Cel mai mare oraș din România

Deși mulți ar putea crede că cel mai mare oraș din România ca suprafață ar putea fi București, Cluj, Iași sau Timișoara, cifrele arată că în realitate cel mai mare oraș din țară ca suprafață este Broşteni.

Situat în județul Suceava, Broşteni are o suprafață de aproximativ 595 km pătrați, dar este locuit doar de aproximativ 6.000 de locuitori. În 2004, comuna Broșteni a fost declarat oraș, și, pentru referință, are de peste două ori dimensiunea Bucureștiului - 239 de km pătrați, sau chiar de șase ori mai mare decât Iași, care are doar aproximativ 94 de pătrați. 

Potrivit site-ului oficial al localității, zona este bogată în istorie, făcând parte din moșia Braniștea Voronețu din anii 1488 până în 1807. Istoricii spun că era o moșie deținută de domnitorul Ștefan cel Mare, care a dat-o mănăstirii Voronețului, ce a stăpânit-o în vechile hotare până când aceasta a fost anexată Imperiului Habsburgic în 1775.

Al doilea cel mai mare oraș din țară

După Broșteni, al doilea oraş ca mărime din România, este Vişeu de Sus. Situat în judeţul Maramureş, Vișeu de Sus se întinde pe o suprafață de aproximativ 443 de km pătrați și găzduiește aproximativ 15.000 de locuitori. Totodată, acesta este urmat în clasamentul marilor oraşe de oraşul Săcele, aflat în judeţul Braşov, care se întinde pe o suprafaţă de circa 320 de km pătrați. Este clar că Broşteni, Vişeu de Sus şi Săcele se remarcă prin pădurile întinse şi spațiile verzi.

Cel mai mic oraș ca suprafață

Abrud, din judeţul Alba, Darabani, din judeţul Botoşani, şi Plopeni, din judeţul Prahova, orașe ce au suprafeţe cuprinse între 3 şi 5 km pătrați, sunt cele mai mici oraşe din România, conform Observator.ro. 

De remarcat că, în ciuda suprafeței lor foarte mici, Abrud, Darabani și Plopeni au populații asemănătoare cu cele ale orașelor foarte mari: Abrud găzduiește aproximativ 6.800 de oameni, Darabani aproximativ 10.000 și Plopeni tot aproximativ 10.000.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Printesa Mette Marit la 51 de ani si Printul Haakon   Casa Regala norvegiana (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
Ceausescu facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net