Regiunea superbă din România în care 16 localități au rămas pustii. Nu mai locuiește nimeni în acea zonă
Câteva cătune din Munții Apuseni și din zona de podiș din Alba au rămas fără niciun locuitor. Ultimii localnici s-au mutat la oraș, sau pur și simplu au decedat, de-a lungul anilor.
Localități din Alba fără locuitori
Mai multe localități, din Alba, nu au niciun locuitor. Este vorba de cătune din Munții de Apuseni, dar și de sate din zona de podiș, unde accesul auto era dificil pentru locuitori, scrie Antena3 CNN.ro.
Oamenii s-au mutat la orașe sau, pur și simplu, cei care au rămas au decedat în decursul anilor. Doar animalele îi mai duc pe localnici în satele fantomă. Tinerii nu mai sunt atrași de viața de la țară dacă nu sunt pasionați de creșterea animalelor sau agricultură.
Casele oamenilor rămân neatinse, în caz că vreun localnic dorește să revină la matcă sau altcineva, străin de loc, vrea să se stabilească aici. Așa s-a întâmplat în două cazuri, în Alba, când oameni ai locului s-au întors acasă, reluându-și viața în Apuseni.
Lumea pleacă la muncă în străinătate
Cele mai afectate zone sunt şi vor fi cele de munte. Lumea pleacă la oraşe sau la muncă în străinătate. Potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite, România va avea în 2100 doar 11,9 milioane de locuitori, cu peste 7 milioane de persoane mai puţin decât în prezent.
Scăderea faţă de situaţia din 2022 este uriaşă. În 2030, România va avea 18.306.092 locuitori, în timp ce în 2040, populaţia ar urma să ajungă la 17.306.604 locuitori, cu aproape 2 milioane de oameni mai puțin față de situația actuală.
Localitatea din Transilvania, pe cale de dispariție
Aflat la limita dintre județele Sibiu și Alba, satul Făget din Transilvania este pe cale de disparție. Aici mai locuiesc, în prezent, doar 15 oameni, dintre care cel mai tânăr a împlinit vârsta de 53 de ani.
Localitatea ar fi înconjurată de vii, având o cramă importantă deţinută de cea mai mare firmă din domeniu din România. Cu toate că satul nu a putut fi repopulat, oamenii se bucură că reușesc să-și pună zilnic o pâine pe masă, refuzând să părăsească gospodăriile părintești.