Care este, de fapt, legătura bizară dintre depresie și temperatura corpului. La ce concluzie au ajuns specialiștii

Mai multe studii au evidențiat o corelație între simptomele depresive și temperatura corpului, însă nimeni nu a reușit încă să găsească o explicație clară pentru acest fenomen, conform informațiilor furnizate de Science Alert.

Legătura ciudată dintre depresie și temperatura corpului / foto: Pixabay
Legătura ciudată dintre depresie și temperatura corpului / foto: Pixabay

O echipă de cercetători de la Universitatea din California (UCSF), în frunte cu conducătorii de studiu, a analizat datele provenite de la 20.880 de subiecți, colectate pe o perioadă de șapte luni, și au confirmat că persoanele care suferă de depresie prezintă tendința de a avea temperaturi corporale mai ridicate.

Cu toate că studiul a implicat participanți din 106 țări și a fost realizat cu o atenție deosebită la detalii, acesta nu oferă suficiente dovezi pentru a susține că o temperatură crescută a corpului cauzează depresie sau invers, că depresia conduce la creșterea temperaturii corporale.

Soluția care să dovedească o legătură între temperatura corpului și depresie

Cu toate acestea, rezultatele sugerează existența unei legături care necesită investigații suplimentare. Dacă o soluție atât de simplă precum menținerea unei temperaturi corporale mai scăzute ar putea contribui la ameliorarea simptomelor depresiei, aceasta ar putea avea un impact pozitiv asupra milioanelor de oameni din întreaga lume.

Psihiatrul Ashley Mason de la UCSF afirmă că acesta este cel mai amplu studiu realizat până în prezent care explorează legătura dintre temperatura corporală - evaluată atât subiectiv, cât și cu ajutorul senzorilor portabili - și simptomele depresive, folosind un eșantion larg și divers din punct de vedere geografic.

Cercetătorii speculează că există mai multe posibile explicații pentru această corelație. Depresia ar putea fi asociată cu procesele metabolice care generează căldură suplimentară sau cu funcțiile biologice de răcire a corpului care nu funcționează corespunzător.

Există, de asemenea, posibilitatea unei cauze comune, cum ar fi stresul mental sau inflamația, care ar putea afecta atât temperatura corpului, cât și simptomele depresive în mod separat.

Temperatura medie a corpului crește atunci când simptomele depresiei sunt grave

Aceste aspecte vor fi clarificate în viitoarele studii. Până acum, știm că depresia este o afecțiune complexă, cu multiple aspecte, care cel mai probabil este influențată de o serie de factori, iar temperatura corpului ar putea juca un rol în această ecuație.

Cercetările anterioare au arătat că tratamente precum hidromasajul și sauna pot diminua simptomele depresiei, însă aceste studii au fost realizate pe grupuri mici de participanți.

Ashley Mason subliniază ironicul fapt că încălzirea corpului poate, pe termen lung, să conducă la o scădere a temperaturii corpului mai eficient decât o baie de gheață. Însă, cum ar fi dacă am putea monitoriza temperatura corpului persoanelor care suferă de depresie pentru a optimiza tratamentele bazate pe căldură?

Datele obținute din acest studiu au relevat că, pe măsură ce simptomele depresive autoraportate au devenit mai severe, temperatura medie a corpului a crescut. De asemenea, s-a observat o asociere între scorurile mai ridicate de depresie și fluctuațiile mai reduse ale temperaturii zilnice, însă acestea nu au atins un nivel statistic semnificativ.

Înțelegerea deplină depresiei este acum o prioritate

Având în vedere că aproximativ 5% din populația globală trăiește cu depresie, eforturile de înțelegere și tratare eficientă a acestei afecțiuni sunt acum mai urgente ca niciodată.

Fiecare descoperire nouă aduce cu sine speranța că se apropie o soluție mai eficientă pentru această problemă. „Având în vedere creșterea alarmantă a ratelor de depresie în Statele Unite, suntem încântați de perspectivele unei noi abordări terapeutice”, a declarat Mason. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Scientific Reports. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net