Care sunt cele mai vechi limbi din lume care continuă să fie vorbite și în prezent

Limbajul e o parte esențială a comunicării umane. Permite oamenilor să exprime idei, emoții, imaginație și altele. Unele limbi au o istorie recentă, altele sunt pierdute în negura timpului, și totuși, 6 dintre cele mai vechi limbi din lume continuă să fie vorbite și în zilele noastre. Care sunt acestea?

Cele mai vechi limbi din lume care încă sunt vorbite și în prezent / foto: Pixabay
Cele mai vechi limbi din lume care încă sunt vorbite și în prezent / foto: Pixabay

Ebraică

Limba ebraică este limba sacră a scripturilor iudaice. Este una dintre cele mai vechi limbi din lume, apărând în texte religioase vechi de peste 3000 de ani. La început a fost folosită doar de către învățații religioși, dar în cele din urmă a devenit limba de zi cu zi a vechilor israeliți. Deși în perioada medievală a căzut în declin, renașterea sa modernă este legată de mișcarea sionistă și de apariția statului Israel. Ebraica modernă este diferită de versiunea biblică și este vorbită în prezent de milioane de oameni.

Sanscrită

Sanscrita este o altă limbă care a izvorât din religie în vremurile străvechi, servind ca limba vernaculară a Vedelor, scripturilor hinduismului, precum și textelor istorice ale budismului și jainismului. Are o istorie înregistrată de peste 3000 de ani, și deși a scăzut numărul vorbitorilor, moștenirea sa continuă. Influența sa asupra altor limbi și culturi este remarcabilă și o face o comoară lingvistică în patrimoniul umanității.

Greacă

Limba greacă a fost folosită începând cu cel puțin 1300 î.Hr. și este asociată cu marii gânditori și savanți ai Antichității. De la forme precum dialectul attic, una dintre cele mai vechi forme vorbite de oameni ca Socrate sau Platon, forma sa clasică este semnificativ diferită de limba vorbită astăzi în Grecia, dar majoritatea vorbitorilor fluenți ar trebui să poată înțelege limba greacă elenistică sau „koine” vorbită în trecut.

Arabă

Araba a jucat un rol extrem de proeminent în istoria lumii și datează încă din secolul al VIII-lea î.Hr., potrivit Atlas Geografic. Este studiată și în prezent și este una dintre cele mai vorbite limbi din lume, cu aproximativ 371 de milioane de vorbitori nativi.

Chineză

Nu există o singură limbă chineză, deși majoritatea oamenilor din China vorbesc o formă modernă standardizată a chinezei mandarine. Bineînțeles, și această limbă este una dintre cele mai vechi din lume, cu o istorie de peste 3000 de ani.

Latină

Latina este o altă limbă care are o importanță istorică uriașă și este una dintre cele mai influente limbi. Latina, de la utilizarea sa în Republica Romană și Imperiul Roman, până la transformarea în limbile romanice moderne, a lăsat asupra culturii și limbilor europene o amprentă profundă. În zilele noastre, influența sa continuă să se resimtă în domenii variante, precum medicina, sau termeni legali.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
Ce este asigurarea profesională IT și cine este obligat să o aibă în România jpg
rhubarb 3399627 1280 jpg
port ovidiu jpg
tomatoes 1561565 1280 jpg
camera de aur pelisor jpg
maria vacarescu  jpg
bebelus bona imagini jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net