Cartea care îi uimește pe oameni de sute de ani. Ce conține aceasta
Manuscrisul Voynich este un document misterios, care a fascinat și intrigat, de-a lungul timpului, numeroși cercetători și criptografi. Numele său provine de la Wilfrid Michael Voynich, un anticar polonez care a redescoperit manuscrisul în 1912 la colegiul iezuit Mondragone di Frascati, lângă Roma.

Manuscrisul datează din prima jumătate a secolului al XV-lea, între anii 1404 și 1438, conform analizei cu radiocarbon.
Scrierea Voynich nu a fost încă descifrată
Este scris într-o limbă sau un cod necunoscut, cunoscut sub denumirea de "scrierea Voynich". Acest sistem de scriere nu a fost încă descifrat, în ciuda eforturilor depuse de numeroși criptografi, inclusiv experți din timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial, precum și de echipe moderne de lingviști și criptografi.
Manuscrisul conține aproximativ 240 de pagini pline de ilustrații botanice, diagrame astrologice, figuri de femei în ipostaze ciudate și obiecte care nu pot fi identificate cu ușurință. Ilustrațiile botanice sunt deosebit de intrigante, deoarece multe dintre plantele reprezentate nu corespund niciunei specii cunoscute.
A generat numeroase speculații
Diagramele astrologice și cosmologice, împreună cu figurile femeilor, au generat numeroase speculații. Unii cercetători sugerează că manuscrisul ar putea fi un tratat de alchimie, un manual de medicină sau un compendiu de cunoștințe ezoterice și oculte.
De-a lungul istoriei, manuscrisul a avut mai mulți proprietari, iar prima mențiune cunoscută a acestuia datează din secolul al XVII-lea, când era deținut de Georg Baresch, un alchimist praghez. Baresch a fost intrigat de manuscris și a încercat să-l descifreze, dar fără succes.
Unde se află acum
Ulterior, manuscrisul a ajuns în posesia împăratului Rudolf al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, care l-a achiziționat pentru o sumă considerabilă de bani. După moartea împăratului, manuscrisul a trecut prin mai multe mâini, inclusiv pe cele ale savantului Athanasius Kircher, care a fost și el fascinat de misterul manuscrisului și a încercat să-l descifreze.
Manuscrisul Voynich este în prezent păstrat la Biblioteca Beinecke de Cărți Rare și Manuscrise a Universității Yale, unde continuă să atragă atenția cercetătorilor din întreaga lume.
Deși multe teorii au fost formulate cu privire la conținutul și scopul său, manuscrisul rămâne nedescifrat și reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale istoriei scrisului.