Cea mai scumpă carte din toate timpurile. Manuscrisul de 72 de pagini a fost scris de Leonardo da Vinci

Poate pare greu de crezut, însă, cea mai scumpă carte din lume este Codex Leicester. Acest manuscris de 72 de pagini al lui Leonardo Da Vinci, scris între anii 1506-1510, la Florenţa şi Milano, a fost cumpărat în anul 1994 de către Bill Gates pentru suma de 30.8 milioane de dolari.

Codex Leicester, cea mai scumpă carte din lume / foto: arhiva Click!
Codex Leicester, cea mai scumpă carte din lume / foto: arhiva Click!

Acest manuscris de 72 de pagini, scris între 1506 și 1510, în Florența și Milano, este un fel de „jurnal” al celebrului artist și inventator Leonardo da Vinci, cu desene, schițe (unele reprezentând mașini futuriste), notițe și diagrame. Da Vinci a scris despre Pământ în raport cu Luna şi Soarele, despre meteorologie, despre geologie, despre posibile invenţii etc.

Manuscrisul este scris de mână, dar într-un stil de scriere neobișnuit. Mai exact, artistul a scris de la dreapta spre stânga, folosindu-se de o oglindă, fiind probabil să fi fost stângaci și să fi ales această metodă pentru a evita murdărirea paginii cu cerneală dacă ar fi scris de la stânga la dreapta. Bineînțeles, au existat voci care au spus că îi plăcea ca, în felul acesta, să îşi codifice ideile.

Numele manuscrisului, Leicester, provine de la fostul său proprietar, Thomas Coke, conte de Leicester. Acesta călătorea în Italia, în 1717, când l-a descoperit în posesia pictorului Giuseppe Ghezzi, care, de asemenea, a găsit manuscrisul într-un cufăr. Manuscrisul a rămas în familia Leicester timp de peste două secole și jumătate, până în 1980, când a fost achiziționat de colecționarul de artă Armand Hammer pentru doar 5.6 milioane de dolari.

Bill Gates a cumpărat manuscrisul pentru 31 de milioane de dolari

La data de 11 noiembrie 1994, în cadrul unei licitații care a avut loc la New York, la casa Christie’s, Codexul Leicester a fost cumpărat de către milionarul Bill Gates pentru suma de aproape 31 de milioane de dolari.

Este o sursă de inspirație faptul că o persoană – pe cont propriu, fără vreun feedback din partea cuiva, fără să i se spună ce este bine sau rău – a continuat să se provoace pe sine, găsind în el cunoașterea și percepând-o ca pe ceva atât de prețios. (…) Când treci în revistă toate abilitățile lui Leonardo și puținele sale defecte, atributul care iese în evidență mai presus de orice este curiozitatea sa, uimirea făță de cunoaștere. Atunci când voia să înțeleagă ceva – fie că era vorba de fluxul de sângelui prin inimă de forma limbii unei ciocănitori – o făcea cu atenție, își nota gândurile și apoi încerca să înțeleagă tot procesul”. (Bill Gates)

În 2018, Bill Gates a creat un „Codescope”, un fel de „chioșc interactiv” cu ecran tactil care permite utilizatorilor să exploreze Codex Leicester. Această inițiativă este modul lui Gates de a promova încurajarea privind studiul și istoria junalului lui da Vinci, oferind posibilitatea de a vedea toate paginile scrierilor sale originale. În plus, odată cu aniversarea a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, „Codescopul” (și „Codex Leicester”) au călătorit prin mai multe țări europene, poposind în muzeele lor de marcă, în perioada octombrie 2008 – ianuarie 2019, relatează descoperă.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net