Cine a fost, de fapt, Mona Lisa. Adevărata poveste a femeii care apare în celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci

Ultima actualizare:

Fără nicio îndoială, Mona Lisa este cel mai cunoscut tablou din istorie, iar opera de artă a lui Leonardo Da Vinci a stârnit, de-a lungul timpului, foarte multe controverse. Deși una dintre ele este legată de faptul că femeia este pictată fără gene și sprâncene, experții în artă și-au pus întotdeauna întrebări în privința identității acesteia. Cine a fost adevărata Mona Lisa?

Cine a fost adevărata Mona Lisa / foto: arhiva Click!
Cine a fost adevărata Mona Lisa / foto: arhiva Click!

De-a lungul timpului, mulți istorici au venit cu diverse răspunsuri despre cine credeau că ar fi fost în realitate femeia din celebrul tablou al marelui Leonardo da Vinci. Probabil că cel mai obișnuit răspuns este că Mona Lisa reprezintă un portret al Lisei Gherardini din viața reală, care s-a născut la 15 iunie 1479, în Via Maggio, Republica Florența și a murit la 15 iulie 1542. Lisa a fost soția unui negustor florentin pe nume Francesco del Giocondo.

A fost sau nu Mona Lisa reală?

Și totuși, unii istorici sunt de părere că altcineva este persoana reprezentată în celebra operă de artă, ba alții chiar cred că Mona Lisa nu este deloc o persoană reală, ci că este mai degrabă o ființă imaginară creată de Leonardo da Vinci, sau, de fapt, un portret care reprezintă mai multe femei. Bineînțeles, există și cei care susțin că ar fi vorba despre un autoportret al pictorului.

Există presupuneri și că Mona Lisa ar fi fost, de fapt, o iubită necunoscută a lui Leonardo da Vinci, cea care s-ar fi bucurat de toată afecțiunea acestuia. Există nenumărate ipoteze, printre care se numără și cea că mama pictorului ar fi femeia din tablou, sau Gian Giacomo Caprotti, cunoscut și drept Salai, slujitorul lui da Vinci și cel care a moștenit mare parte din operele pictorului.

Cert este că identitatea femeii din tablou continuă să stârnească imaginația multor oameni, iar chipul este încă neidentificat.

Muzeul Luvru vrea să mute Mona Lisa în altă locație

Tabloul Mona Lisa ar putea fi mutat, tot la Muzeul Luvru, însă într-o altă încăpere. Scopul este de a le permite vizitatorilor să aibă mai mult timp la dispoziție pentru a admira pictura lui Leonardo da Vinci, cea mai faimoasă și vizitată operă de artă din lume, potrivit directorului Muzeului Luvru, Laurence des Cars, relatează The Guardian.

O nouă cameră subterană pentru pictură ar urma să facă parte dintr-o viitoare renovare a „Grand Louvre”, cu o nouă intrare în muzeu. În prezent, Mona Lisa este expusă în centrul Salle des Etats, în spatele unei bariere și al unui geam antiglonț (geam instalat în anii 1950 pentru a o proteja după un atac cu acid), și poate fi admirată de vizitatori timp de aproximativ 50 de secunde.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Razvan Lucescu Facebook jpg
image
image
image
image
image
image
traian basescu
image png
Fontana di Trevi FOTO Shutterstock jpg
image 2020 10 8 24339294 0 carte identitate jpg
naufragiu grecia jpg
bani euro pixabay jpg
Canicula in Romania FOTO Profimedia jpg
Waldspirale darmstadt jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net