Secretul toxic al Mona Lisei. Ce descoperire uluitoare au făcut cercetătorii în celebra operă de artă

Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai faimoși artiști ai lumii, este cunoscut pentru moștenirea pe care a lăsat-o omenirii, nu doar prin frumusețea operelor sale, ci și prin tehnicile sale revoluționare în pictură. Recent, cercetătorii din Franța și Marea Britanie au făcut o descoperire senzațională despre celebra sa creație, Mona Lisa - un secret toxic ascuns care adaugă un strat fascinant la misterul tabloului.

Mona Lisa lui Leonardo da Vinci. Foto: Click.
Mona Lisa lui Leonardo da Vinci. Foto: Click.

Descoperirea compusului Plumbonacrit

Utilizând tehnici de imagistică extrem de avansate, cercetătorii au examinat un mic eșantion prelevat dintr-un colț ascuns al Mona Lisei. Această analiză detaliată a revelat nu numai ulei și ceruză (alb de plumb), așa cum era de așteptat, ci și un compus rar numit plumbonacrit (Pb5(CO3)3O(OH)2). Acest compus toxic se formează când uleiul și oxidul de plumb (II) reacționează, indicând faptul că da Vinci l-a utilizat intenționat în creația sa.

Leonardo da Vinci: un experimentator îndrăzneț

Cercetătorii sugerează că da Vinci a folosit acest compus PbO pentru a pregăti un strat de vopsea groasă, potrivit pentru acoperirea panoului de lemn al Monei Lisa. Acest strat dens și rapid uscător a fost obținut prin încălzirea și dizolvarea pulberii de oxid de plumb (II) în ulei de in sau de nuci. Chiar dacă nu există mențiuni directe ale acestei tehnici în scrierile artistului, dovezile directe din analiza compoziției picturii confirmă geniul inovator al lui da Vinci și dorința sa constantă de a experimenta în artă și știință.

O tehnică comună cu alți maeștri ai artei

Nu este doar Mona Lisa care ascunde acest secret toxic. Aceeași substanță, plumbonacrită, a fost descoperită și în celebrul tablou "Rondul de Noapte" al lui Rembrandt, realizat la aproape un secol și jumătate după Mona Lisa. Acest lucru sugerează că da Vinci nu a fost singurul artist care a adoptat această tehnică, ci și alți maeștri ai artei, precum Rembrandt, au experimentat cu această substanță pentru a obține efecte artistice speciale.

O părticică a genialității lui Leonardo da Vinci

Această descoperire uimitoare nu doar adaugă un strat fascinant la povestea Mona Lisei, ci și ilustrează inovația și curiozitatea constantă a lui Leonardo da Vinci. Artist, om de știință și inventator, da Vinci a fost un explorator al lumii înconjurătoare și a reușit să integreze cunoștințele sale în operele sale, lăsându-ne un moștenire care continuă să ne uimească și astăzi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net