Casa hobbit – una din cele mai eco propuneri de locuinţe
Succesul înregistrat de producţia Lord of the Rings, şi continuat anul acesta cu The Hobbit, a determinat pe unii dintre fani să încerce stilul de rustic şi confortabil al hobbiţilor, Simone Dale şi soţia sa a încercat să arate că acest lucru este posibil încă din 2003 când a început construcţia casei sale care arată exact ca una din locuinţele din Comitatul, de acum celebru şi cunoscut în întreaga lume.
Ba mai mult el susţine că o astfel de casă superbă, dar şi ecolobică costă foarte puţin: 3000 de lire (circa 5000 de dolari). E adevărat că la acest proiect a lucrat cu prieteni şi folosind materiale găsite în pădure, ca de exmplu piatra, lut, lemn.
Totuşi cât de valabil este modelul? Cum ar rezista o construcţie sub pamant, nu cumva e prea multă umiditate, greutate a solului? Ar exista posibilitatea unei atare construcţii cu costuri mici? Şi ar fi avantajos aşa un stil de viaţă pentru oameni?
Este adevărat că o locuiţă ca cea a britanicului are un impact negativ asupra naturii extrem de redus.
De altfel el îşi povesteşte multe din experinţe pe site-ul său www.simondale.net, oferind celor care vor să încerce câteva idei şi soluţii pentru numeroasele probleme ce apar cu astfel de construcţii: surparea posibilă din pricina greutăţii solului, rădăcinile plantelor care, în timp, pot pune presiune şi ele sau pot chiar străpunge zidurile, umiditatea prezenta în sol şi care, dacă pătrunde în pereţi atrage după sine mucegai, ciuperci şi bacterii nocive pentru sănătate, infiltraţii în pereţi, alunecări de teren sau chiar lumina din interior.