Ce trebuie să elimini din dieta ta pentru a reduce riscul de cancer

Ultima actualizare:

Specialiștii în domeniul cancerului ne atrag atenția asupra unor aspecte importante legate de dietă, care pot contribui la reducerea riscului de cancer. Deși este imposibil să evităm complet toate substanțele cancerigene, adoptarea unor alegeri alimentare sănătoase poate reduce semnificativ riscul de cancer de intestin, sân și ficat.

Cancer. Foto: arhiva.
Cancer. Foto: arhiva.

Carnea conservată și prelucrată

Renunțarea la alimente precum cârnații, șunca, baconul, salamul și crenvurștii poate fi esențială pentru sănătatea noastră. Aceste alimente procesate conțin adesea conservanți chimici, cum ar fi nitrații, care pot avea un impact negativ asupra sănătății intestinale și pot crește riscul de cancer. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat carnea procesată drept „cancerigenă de clasa întâi”, fiind asociată cu diverse tipuri de cancer.

Alcoolul

Consumul de alcool este legat de creșterea riscului de cancer la nivelul gurii, gâtului, esofagului, sânului, ficatului și intestinului. Reducerea sau evitarea consumului de alcool poate fi benefică în reducerea riscului de cancer și îmbunătățirea sănătății generale, scriu cei de la Adevărul.

„Avem dovezi științifice puternice că toate tipurile de băuturi alcoolice sunt o cauză a cel puțin șase tipuri de cancer, inclusiv de sân și de intestin. Deoarece chiar și cantități mici de alcool pot crește riscul de cancer, recomandăm să nu consumați niciun fel de alcool. Pentru unele tipuri de cancer, alcoolul este deosebit de dăunător dacă şi fumați”, a spus Matthew Lambert, manager de informare și promovare a sănătății la World Cancer Research Fund (WCRF).  

Carnea roșie

Carnea roșie, precum cea de porc, vită și miel, poate crește, de asemenea, riscul de cancer, mai ales al celui de colon, stomac și pancreas. Este recomandată reducerea consumului de carne roșie și limitarea cantității zilnice la 70 de grame sau mai puțin.

Dulciurile și fast-foodul

Alimentele bogate în zahăr, grăsimi saturate și sare, cum ar fi prăjiturile, biscuiții, chipsurile și mâncarea fast-food, pot contribui la creșterea în greutate și la obezitate, ceea ce poate spori riscul de cancer.

Adoptând un stil de viață sănătos și o alimentație echilibrată, putem reduce semnificativ riscul de cancer. Iată câteva recomandări:

- Consumați cel puțin 5 porții de fructe și legume variate în fiecare zi.
- Alegeți carbohidrați complecși, precum cartofii, orezul integral, pâinea integrală sau pastele făinoase.
- Asigurați-vă că dieta este bogată în fibre, consumând 30 de grame de fibre pe zi din surse naturale.
- Includeți în alimentație proteine sănătoase din surse precum pește, ouă, leguminoase și carne slabă.
- Consumați produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau alternative vegetale.
- Limitați consumul de sare și grăsimi saturate.
- Evitați alimentele procesate și cele bogate în zahăr și grăsimi.

Oamenii ar trebui să încerce să mănânce mai multe alimente bogate în substanțe nutritive, consumând cel puțin cinci porții de fructe și legume diferite în fiecare zi, alegând versiuni integrale ale alimentelor, leguminoase, cum ar fi fasolea și lintea, precum și nuci și semințe nesărate. Aceste tipuri de alimente sunt importante pentru a reduce riscul de cancer intestinal”, au mai spus specialiştii în cancer.

Adoptând aceste schimbări, ne putem îmbunătăți sănătatea generală și, în același timp, reduce riscul de cancer. Este recomandat să discutați cu un specialist în nutriție pentru a primi recomandări personalizate în funcție de nevoile individuale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net