Cum miros cancerul și diabetul, două dintre cele mai întâlnite boli

Mirosurile care se revarsă din diferite părți ale corpului sunt unice pentru o persoană, alcătuite din compuși selecționați care variază în funcție de vârstă, dietă, sex, metabolism... și sănătate. „Unele boli au ca rezultat un miros caracteristic care emană din diferite surse de pe corpul unei persoane bolnave”, a spus Mats Olsson, psiholog experimental la Institutul Karolinska din Suedia. Mirosul unei persoane nu iese doar din piele, ci și din respirație, sânge și urina, iar diferențele subtile dezvăluie cât de sănătoși sunt. „În medie, oamenii miros mai aversiv când sunt bolnavi”, a spus Olsson.

Bolile au miros. Foto: Click.ro.
Bolile au miros. Foto: Click.ro.

Persoanele care au probleme hepatice au un miros de pește crud

În studii recente, s-a descoperit că mai multe boli găzduiesc mirosuri caracteristice pe corp, inclusiv persoanele cu febră tifoidă despre care se spune că miros a pâine coptă, persoanele cu febră galbenă care miros ca o măcelărie și boala glandulară scrofulă, care lăsă oamenii să miroasă a bere veche – subtil. De asemenea, oamenii care au probleme hepatice au un miros de pește crud. Pe de altă parte, cei care au infecție urinară au miros de amoniac.

Diabetul? Această afecțiune miroase a mere putrede

O boală mai frecventă cu un miros marcant este diabetul, care este descris ca având note de mere putrezite, cauzate de concentrațiile scăzute de acetonă eliberate în respirație. Schimbarea este totuși subtilă și mai ușor de reținut de un nas antrenat, precum cel al lui George Preti, chimist organic la Centrul Monell Chemical Senses.

Cum miroase cancerul?

De exemplu, în bolile oncologice, corpul emană un miros specific de ,,carne alterată”. În plus, temperatura corpului crește și apare transpirația accentuată ca mecanism de termoreglare. Dermatologul rus Irina Skorogudaeva a explicat că acest lucru se datorează faptului că se produce „factorul de necroză tumorală”, cu ajutorul căruia organismul luptă împotriva creșterii maligne.

Preti studiază mirosul corporal de mai bine de 30 de ani. „Merg mult cu transportul public și, din când în când, dau peste cineva care emană un miros puternic și este evident”, a spus Preti. Echipa lui Olsson și-a propus o provocare mai generală: să exploreze modul în care mirosurile pot dezvălui când cineva este bolnav sau infectat recent. Procesul este considerat a fi evolutiv în rândul oamenilor care simt schimbarea și se îndepărtează - pentru a rămâne sănătoși. „Oamenii ar trebui să poată detecta când cineva este contagios”, a spus Olsson, citat de CNN. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Homo erectus – primii hominini care au depășit „rubiconul cerebral” jpeg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net