Cât câștigă un cetățean nepalez pe litoral, la Costinești: „Le aduni și faci bani cu ele?”

Ultima actualizare:

Pe litoralul românesc, în plin sezon estival, forța de muncă străină nu mai e o noutate, ci o realitate tot mai vizibilă.

Sursa foto Lucian Popa / Tik Tok
Sursa foto Lucian Popa / Tik Tok

Muncitori din țări precum Nepal, Sri Lanka sau Bangladesh lucrează în hoteluri, terase și restaurante, acoperind deficitul de personal din turismul românesc, în condițiile în care tot mai puțini localnici mai acceptă salariile oferite în domeniu.

Un clip devenit viral pe rețelele de socializare aduce în prim-plan un tânăr nepalez surprins pe o plajă din Costinești.

Acesta, cu o pungă plină de sticle goale, este abordat de un român curios care intră cu el într-un scurt dialog, devenit rapid subiect de discuție online. Cu o sinceritate dezarmantă, tânărul explică ce face și cât câștigă din munca sa în România.

– De unde ești?

– Nepal. Aici lucrez.

– Ce salariu ai?

– 2400 lei. – Mâncare, cazare gratis, 2400 lei

-Și cu astea ce faci? Le aduni și faci bani cu ele?

– Da.

– Cam cât faci?

– 50-60 de lei.

Clipul a strâns mii de vizualizări și sute de comentarii, majoritatea încurajatoare. Oameni din toată țara și-au exprimat admirația pentru nepalez, văzând în gestul lui o dovadă de hărnicie și asumare.

Într-un mediu unde deseori munca sezonieră este refuzată de localnici, prezența muncitorilor străini a devenit o necesitate.

„Foarte bine! Că românii noștri nu vor!”

Comentariile românilor reflectă o realitate dureroasă, dar cunoscută: mulți conaționali preferă să stea acasă sau să caute joburi mai bine plătite în străinătate, în timp ce munca sezonieră din turismul românesc este lăsată pe seama celor veniți de la mii de kilometri distanță.

„Bravo lui! Noi avem asistați sociali care găsesc tot felul de scuze!” „Așa și? Muncește, care e problema?” „Lăsați-l mai, băiatul în pace, că așa facem și noi în alte țări!”

Un salariu modest, dar completat prin ingeniozitate

Nepalezul câștigă lunar 2400 de lei, la care se adaugă cazarea și mâncarea oferite de angajator. În plus, adună ambalaje reciclabile pentru a câștiga un venit suplimentar – în jur de 50-60 de lei.

Nu e mult, dar în contextul unei economii personale modeste, fiecare leu contează. Efortul și adaptabilitatea sa au fost percepute ca o lecție despre muncă, demnitate și responsabilitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
shutterstock 757886518 jpg
santander jpeg
mokie cel mai batran cal jpg
botosani jpg
litoral furtuna jpg
casa jpg
winery 3633009 1280 jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net