Cât costă cel mai vechi cazino din România! Suma halucinantă cu care a fost scos, din nou, la vânzare

Cel mai vechi cazino din România și printre primele din Europa, cu o istorie de aproape 130 de ani, este scos, din nou, la vânzare, de o celebră casa de licitații. Este vorba despre Cazinoul Slănic-Moldova sau Cazinoul Regal, construit de meșteri pietrari italieni, dar și de cei de pe Valea Slănicului, între anii 1892-1894. Ce sumă halucinantă este cerută pentru clădire?

Cel mai vechi cazino din România este scos din nou la vânzare / Foto: Adevărul.ro
Cel mai vechi cazino din România este scos din nou la vânzare / Foto: Adevărul.ro

Renumitul Cazino Slănic-Moldova, o proprietate istorică emblematică, a fost scos pentru prima dată la vânzare în anul 2021, pentru suma de 2,25 de milioane de euro. Deoarece acesta nu s-a vândut, preţul a scăzut cu 15%. Astfel, în martie anul trecut, clădirea avea prețul de 1,9 milioane de euro.  

Cât costă cel mai vechi cazino din România

De data aceasta, scos din nou la vânzare de către o celebră casa de licitații, cel mai vechi cazino din România se vinde cu suma de 1.450.000 euro (redus de la 1.900.000 euro), după cum anunță Sotheby’s Romania. Cazinoul Slănic-Moldova sau Cazinoul Regal, construit de meșteri pietrari italieni, dar și de cei de pe Valea Slănicului, între anii 1892-1894, după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, deține distincția de a fi primul cazinou din România.

Cazinoul Slănic-Moldova nu este cunoscut întâmplător și cu numele de Cazinoul Regal, căci a fost inaugurat în timpul domniei regelului Carol I (1881-1914) și a făcut parte din strategia de dezvoltare a stațiunilor balneare, de mare succes în acea epoca. De-a lungul istoriei sale bogate, cazinoul a trecut prin diverse transformări și a avut rolul de Casă de Cultură, sală de spectacole, bibliotecă orășenească, galerie de artă și alte funcții publice. Sala de cinema originală, cu 350 de locuri, rămâne o adevărată bijuterie, relatează Adevărul.ro. 

Cazinoul a trecut prin diverse transformări

Mai mult, construcției inițiale i-au fost adăugate două terase pentru servire publică, braserie și, din 1960, o pensiune. Eforturi ample de renovare și restaurare au avut loc în anii ’80 și ’94-’95, ceea ce a dus la starea strălucitoare în care se află astăzi cazinoul.

Datorită acestor proiecte arhitecturale meticuloase și eforturilor de restaurare, cazinoul se prezintă cu mândrie ca o structură vibrantă și dinamică, sfidând procesul de îmbătrânire care s-a abătut asupra multor alte monumente istorice ale timpului său”, informează Imobiliare.ro.

În prezent, Cazinoul din Slănic-Moldova caută un proprietar care să aibă un spirit vizionar pentru a-i valorifica potențialul turistic excepțional și să îi redea acel „joie de vivre”. Amplasarea proprietății pe malul râului Slănic, o plasează într-un cadru uluitor, împodobit cu păduri de brad și fag. În plus, zona se mândrește cu peste 20 de izvoare minerale care sunt renumite încă din secolul al XIX-lea. Aceste minuni naturale oferă baza pentru experiențe spa excepționale. În esență, atracțiile ample oferite de Slănic-Moldova o poziționează ca stațiune emblematică a Moldovei, la doar 84 km de Bacău,” anunță Sotheby’s Romania.  

Cazinoul Slănic-Moldova combină elemente ale stilurilor arhitecturale Art Nouveau, Neo-Românesc și Neo-Renascentist. Elementele decorative din piatră și ancadramentele ușilor și ferestrelor vin din neoromânescul laic, dar turnurile sunt din arhitectura religioasă răsăriteană. Alte elemente amintesc de corespondențe neorenascentiste – spre exemplu simetria compoziției și panourile decorative pictate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net