Cât costă cel mai vechi cazino din România! Suma halucinantă cu care a fost scos, din nou, la vânzare
Cel mai vechi cazino din România și printre primele din Europa, cu o istorie de aproape 130 de ani, este scos, din nou, la vânzare, de o celebră casa de licitații. Este vorba despre Cazinoul Slănic-Moldova sau Cazinoul Regal, construit de meșteri pietrari italieni, dar și de cei de pe Valea Slănicului, între anii 1892-1894. Ce sumă halucinantă este cerută pentru clădire?
Renumitul Cazino Slănic-Moldova, o proprietate istorică emblematică, a fost scos pentru prima dată la vânzare în anul 2021, pentru suma de 2,25 de milioane de euro. Deoarece acesta nu s-a vândut, preţul a scăzut cu 15%. Astfel, în martie anul trecut, clădirea avea prețul de 1,9 milioane de euro.
Cât costă cel mai vechi cazino din România
De data aceasta, scos din nou la vânzare de către o celebră casa de licitații, cel mai vechi cazino din România se vinde cu suma de 1.450.000 euro (redus de la 1.900.000 euro), după cum anunță Sotheby’s Romania. Cazinoul Slănic-Moldova sau Cazinoul Regal, construit de meșteri pietrari italieni, dar și de cei de pe Valea Slănicului, între anii 1892-1894, după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, deține distincția de a fi primul cazinou din România.
Cazinoul Slănic-Moldova nu este cunoscut întâmplător și cu numele de Cazinoul Regal, căci a fost inaugurat în timpul domniei regelului Carol I (1881-1914) și a făcut parte din strategia de dezvoltare a stațiunilor balneare, de mare succes în acea epoca. De-a lungul istoriei sale bogate, cazinoul a trecut prin diverse transformări și a avut rolul de Casă de Cultură, sală de spectacole, bibliotecă orășenească, galerie de artă și alte funcții publice. Sala de cinema originală, cu 350 de locuri, rămâne o adevărată bijuterie, relatează Adevărul.ro.
Cazinoul a trecut prin diverse transformări
Mai mult, construcției inițiale i-au fost adăugate două terase pentru servire publică, braserie și, din 1960, o pensiune. Eforturi ample de renovare și restaurare au avut loc în anii ’80 și ’94-’95, ceea ce a dus la starea strălucitoare în care se află astăzi cazinoul.
„Datorită acestor proiecte arhitecturale meticuloase și eforturilor de restaurare, cazinoul se prezintă cu mândrie ca o structură vibrantă și dinamică, sfidând procesul de îmbătrânire care s-a abătut asupra multor alte monumente istorice ale timpului său”, informează Imobiliare.ro.
„În prezent, Cazinoul din Slănic-Moldova caută un proprietar care să aibă un spirit vizionar pentru a-i valorifica potențialul turistic excepțional și să îi redea acel „joie de vivre”. Amplasarea proprietății pe malul râului Slănic, o plasează într-un cadru uluitor, împodobit cu păduri de brad și fag. În plus, zona se mândrește cu peste 20 de izvoare minerale care sunt renumite încă din secolul al XIX-lea. Aceste minuni naturale oferă baza pentru experiențe spa excepționale. În esență, atracțiile ample oferite de Slănic-Moldova o poziționează ca stațiune emblematică a Moldovei, la doar 84 km de Bacău,” anunță Sotheby’s Romania.
Cazinoul Slănic-Moldova combină elemente ale stilurilor arhitecturale Art Nouveau, Neo-Românesc și Neo-Renascentist. Elementele decorative din piatră și ancadramentele ușilor și ferestrelor vin din neoromânescul laic, dar turnurile sunt din arhitectura religioasă răsăriteană. Alte elemente amintesc de corespondențe neorenascentiste – spre exemplu simetria compoziției și panourile decorative pictate.