Cât de pregătit este copilul tău să meargă la grădiniță?
În mai puțin de o lună, la 10 septembrie, grădinițele și școlile își vor deschide porțile. Sute de mii de copilași vor trece pentru prima oară pragul grădiniței, printre ei, și al tău. Este pregătit el să meargă la grădiniță, din toamnă? Vezi ce deprinderi ar trebui să aibă micuțul tău pentru a fi pregătit să meargă la grădiniță!
Pregătirea pentru grădiniță este foarte importantă pentru copilul tău care ar fi bine să aibă deja câteva obiceiuri, astfel încât să se acomodeze mai ușor în noua comunitate din care va face parte.
Iată ce presupune pregătirea pentru grădiniță!
# A învăţat să folosească oliţa şi poate spune atunci când are nevoie la toaletă.
# Se poate hrăni singur, ştie să folosească tacâmurile, chiar dacă rudimentar.
# Orarul său de somn îi permite participarea măcar la programul scurt de la grădiniţă.
# Poate să stea separat de părinţi sau bunici câteva ore fără să plângă.
# Poate comunica, chiar dacă foloseşte doar cuvintele de bază: apă, da, nu, pipi, caca, doare, buba.
# Poate urma instucţiunile unui adult, de exemplu: „Du-te şi adu-mi maşinuţa de pe masă!”
# Nu are probleme în a face faţă stimulilor senzoriali. Dacă micuţul tău plânge atunci când ceilalţi copii cântă, râd zgomotos sau vorbesc tare, trebuie să ai răbdare şi să îl obişnuieşti încet, încet cu aceste lucruri.
# Poate sta liniştit cel puţin cinci minute în timpul unei activităţi.
# Se poate îmbrăca singur sau cu puţin ajutor, folosind fermoarul, ariciul sau nasturii.
# Este dornic în permanenţă să înveţe lucruri noi.
# Îi place să socializeze cu alţi copii.
# Programul său zilnic de acasă nu îi oferă destulă stimulare cognitivă comparativ cu nevoile sale şi dă semne de plictiseală.
Părinții trebuie să știe că nu există o vârstă anume la care cel mic trebuie să înceapă grădiniţa. Unii copii sunt pregătiți să meargă la grădiniță încă de la doi ani, în timp ce alți copii sunt pregătiți să meargă la grădiniță de abia la patru ani. Depinde de fiecare copil în parte. Este important, însă, ca părinții să țină cont de câteva sfaturi:
# Când alegi o grădiniţă pentru copilul tău, fii foarte atentă la educatoarea pe care o va avea. O vizită preliminară la grădiniţă îţi va arăta felul în care cel mic interacţionează cu ea. Tu ştii ce este cel mai bine pentru el, aşa încât dacă ţi pare că nu se potrivesc, nu ezita să cauţi o altă grupă sau chiar o altă instituţie.
# Dacă cel mic dă semne de inadaptare sau pare că programul îl oboseşte foarte tare, puteţi renunţa pentru o vreme. Dă-i timp să se obişnuiască cu noul ritm.