Cât de ușor poți să manipulezi o persoană! Un experiment celebru îți arată cât de fragili suntem

Ultima actualizare:

Cât de repede cădem pradă conformismului și cât de ușor poate fi manipulată o persoană? Toată lumea vrea să creadă că are mereu discernământ și că deciziile pe care le ia în viață nu sunt influențate de factori externi sau chiar manipulate. Într-o eră în care suntem bombardați cu informații pe toate căile tehnologice, iar manipularea a devenit o artă pentru anumite categorii de persoane, un experiment vechi dezvăluie și mai mult fragilitatea oamenilor.

Cât de ușor poți să manipulezi o persoană!
Cât de ușor poți să manipulezi o persoană!

Experimentul lui Asch este printre cele mai cunoscute din psihologie. Făcut la jumătatea secolului precedent, acesta a dovedit încă de atunci ce putere dramatică are presiunea grupului asupra unui individ.

Deşi oamenii care au participat ar fi fost în mod normal capabili să treacă testul în proporție de 99% (răspunsurile fiind simple), atunci când erau influențați de colecitv cădeau pradă manipulării celorlați și greșeau într-un procent covârșitor. Experimentul lui Ash a reprezentat o piatră de temelie în studierea comportamentului uman, în condițiile în care 75% dintre participanți s-au lăsat manipulați atât de ușor.

Cât de ușor poate fi manipulată o persoană. Cum s-a desfășurat experimentul lui Ash?

Cât de ușor poate fi manipulată o persoană
Cât de ușor poate fi manipulată o persoană

Experimentul psihologului Solomon Asch este relativ simplu. Tocmai de aceea este și atât de fascinant. În cadrul testului, grupuri de maxim nouă persoane erau invitate pentru a participa la un experiment.

Acestora li se prezintau serii de planșe, în stânga cu o linie verticală (denumită linie-etalon), iar în dreapta cu trei linii verticale. Tot ce trebuiau să facă oameni era să identifice linia identică cu cea etalon. Simplu, nu-i așa?

Șansele de a alege greșit erau foarte mici. Până la urmă, nu în asta consta experimentul. După cum spuneam anterior, în 99% din cazuri un om ar fi trebuit să depisteze răspunsul corect. Dar acum intervine manipularea încercată (și reușită) de psihologul american.

Opt dintre indivizii din încăpere erau complici la manipulare. O singură persoană făcea testul cu adevărat

Așadar, să nu uităm că ne aflam în fața unei tentative de manipulare. Opt dintre membrii erau complici și unul singur, subiect. Evident, acesta din urmă nu avea nicio bănuială că se află într-o astfel de ipostază.

Mai mult, printr-o tragere la sorți aranjată, subiectul răspundea ultimul sau penultimul la întrebări, după ce complicii dăduseră verdictul cu voce tare.

Aceștia erau învățați să ofere același răspuns greșit. În acel moment, creierul subiectului devine vulnerabil. Omul știe răspunsul corect, dar neagă evidența din cauza influenței grupului. Uneori de jenă, alteori pur și simplu începe să vadă greșit lucrurile care erau clare până atunci.

Rezultatele experimentului sunt uluitoare! 37% dintre partipanții reali ajung să greșească complet răspunsurile simple. Ce se întâmplă când e introdus „în joc” un personaj popular? 

Celebrul experiment care îți arată cât de fragili suntem
Celebrul experiment care îți arată cât de fragili suntem

La finalul studiului s-a constatat că persoana care participa la experiment dădea răspunsul eronat al complicilor în 37% din cazuri. În mod normal, media erorilor ar fi trebuit să fie de 0,08, iar în timpul experimentului se ajungea la o medie de 4,41 răspunsuri greșite din 12 întrebări.

Cum poate fi manipulată și mai ușor o persoană? Ei bine, Ash a demonstrat cum se poate spori procentul răspunsurilor eronate din partea subiectului naiv. Totul e relativ simplu. S-a introdus în grupul de complici o persoană cunoscută și apreciată. Iar dacă cel care coordonează experimentul aprobă răspunsurile greșite, procentul de influențare aproape că se dublează, ajungând la 62%.

Doar 25% dintre persoane nu s-au lăsat deloc influențate. Factorul care-i poate salva pe cei manipulați ușor

Cât de ușor poți să manipulezi o persoană!
Cât de ușor poți să manipulezi o persoană!

Din cele 123 de persoane care au făcut obiectul experimentului lui Asch, doar 29 nu s-au lăsat influențate de presiunea grupului și nu au comis vreo eroare, adică mai puțin de 23%.

În schimb, aproape 1/3 dintre subiecți (32%), supuși presiunii, au indicat răspunsul greșit la mai mult de jumătate dintre întrebări, de unde se deduce o puternică tendință spre conformism. 

Un alt element scos la iveala de experimentul lui Asch este importanța izolării subiectului supus manipulării. Astfel, dacă în grupul de studiu se află două persoane care participă real la experiment, influența grupului scade considerabil. Practic, dacă o persoană mai vede un răspuns identic cu al său, atunci rata de influențare scade până la 5,5%.

Destul de interesant, nu-i așa? Tu în ce categorie te afli și cât de ușor de lași influențat de opiniile celor din jur. Cazi pradă conformismului sau nu?

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
sofer pexels jpg
napoleon foto profimedia
cafea boabe premium edream jpg
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net