Cât de multă bere trebuie să bem pentru a egala o sticlă de vin? Cum răspunde corpul nostru la aceste licori bahice
Mulți dintre noi ne gândim la bere și la vin ca la băuturi mai „inofensive”, cel puțin în comparație cu cele spirtoase, cum ar fi whiskey sau vodca. Însă, consumul excesiv de alcool, indiferent sub ce formă ar fi el, tot ne va da organismul peste cap, în cele din urmă.

Băuturile spirtoase au, în general, un conținut mult mai ridicat de alcool în volum (ABV), comparativ cu berea sau chiar și cu vinul. Însă, chiar dacă acestea din urmă nu sunt atât de tari, acest lucru nu înseamnă că sunt lipsite de pericole. În plus, berea și vinul au un ABV foarte diferit, iar dacă ne întrebăm cât de multă bere trebuie să bem pentru a egala o sticlă de vin, răspunsul este unul surprinzător.
Pentru a ne face viața mai ușoară, putem presupune că berea aleasă are un conținut de alcool de 5%, la o sticlă de 355 de mililitri. În același timp, o sticlă de vin de 750 de mililitri are, de obicei, undeva între 12 și 14% ABV. Astfel, pentru a egala o sticlă de vin cu un ABV de 12%, ar trebui să bem cam cinci beri, cu un conținut de alcool de 5%.
Berea este foarte nocivă pentru organismul nostru
Însă, această echivalență poate fi înșelătoare. Chiar dacă berea pare mai slabă pe hârtie, ea poate fi mult mai nocivă pentru organele noastre interne. Ea are un conținut foarte ridicat de calorii, iar mai ales atunci când este consumată alături de alimente grele, poate să înceapă să ne provoace probleme de ficat.
Din păcate, undeva în jur de 90% dintre persoanele care consumă alcool zilnic ajung să se confrunte cu boala ficatului gras. Însă, dacă renunțăm la această băutură pentru o perioadă mai lungă, chiar și de jumătate de an, sănătatea noastră ar trebui să se îmbunătățească.
Vinul roșu este foarte util pentru sănătate
În același timp, atunci când este consumat în moderație, vinul roșu este foarte util pentru sănătatea noastră. El poate ține sub control nivelul colesterolului din corp și chiar poate regla tensiunea arterială sistolică. Dieta mediteraneană recomandă consumul unui pahar de vin roșu, în fiecare zi.
Datorită unei substanțe ce se găsește în această băutură, numită resveratrol, vinul roșu este foarte util atât pentru sănătatea sistemului cardiovascular, cât și pentru creierul nostru. Desigur, el ne poate oferi aceste avantaje numai atât timp cât va fi consumat în moderație.