Băutura care îți distruge ficatul. Românii consumă zeci de litri în fiecare an
Poate că mulți dintre noi ne gândim la această băutură alcoolică ca la una atât de slabă încât, practic, este lipsită de riscuri. Însă, realitatea stă cu totul altfel. Este vorba despre bere, care nu numai că poate să ne dea organismul complet peste cap, dar este, de fapt, una dintre cele mai periculoase băuturi pentru ficatul nostru.

În comparație cu o băutură tare, cum ar fi whiskey, sau pălincă, mulți dintre noi putem crede că berea nu are cum să fie la fel de dăunătoare pentru organism. Însă, această presupunere este, de fapt, complet falsă. Berea este foarte nocivă pentru ficat, fiind una din cauzele principale ale steatozei hepatice, adică boala ficatului gras.
Iar în țara noastră, consumul de bere este, din păcate, foarte ridicat. Mai precis, potrivit adevarul.ro, în anul 2021, un român a băut, în medie, aproximativ 88 de litri de bere, de-a lungul anului. Acea valoare reprezenta o creștere față de anul precedent, deși această băutură este atât de nocivă pentru ficat.
Berea ne poate produce probleme grave cu ficatul
În primul rând, berea are un număr mare de calorii, așa că înainte să ne dea ficatul peste cap, ne va face să adăugăm și numeroase kilograme în plus. Iar cum berea este consumată, de obicei, alături de alimente grele, ficatului îi este și mai greu să proceseze grăsimile și alcoolul care sunt introduse în organism.
Boala ficatului gras afectează undeva în jur de 90% dintre persoanele care beau zilnic. Însă, partea bună este că problema este una reversibilă, atât timp cât nu mai consumăm alcool.
Organismul nostru va fi dat peste cap de consumul zilnic de alcool
Dacă renunțăm la bere, sau, în general, la băuturile alcoolice, cât și la țigări, ficatul nostru ar trebui să își revină. În aproximativ jumătate de an, el va reveni la parametrii normali de funcționare, dacă avem grijă la dieta pe care o ținem.
Însă, în cazul în care continuăm să bem, mai ales în cantități mari, este foarte probabil ca, în timp, să ne confruntăm cu ciroză, sau cu fibroză hepatică. Din acest motiv, este important să renunțăm la alcool, sau, măcar, să bem cât mai puțin.