Întrebarea pe care o greșesc 90% dintre români. Ce îngheață mai repede, apa caldă sau cea rece?
Cu toții ne-am aștepta ca apa să înghețe mai repede, cu cât este mai rece. La urma urmei, acest lucru pare a fi destul de logic. Însă, realitatea pare să facă tot posibilul să ne provoace confuzie! De mii de ani, oamenii au observat că, de fapt, apa fierbinte îngheață mai repede decât cea rece!

La prima vedere poate părea a fi o presupunere destul de logică. La urma urmei, cu cât temperatura apei este mai rece, cu atât ar trebui să înghețe mai repede. Însă, spre surprinderea celor mai mulți dintre noi, în realitate lucrurile stau cu totul altfel! Aristotel, care a trăit în secolul IV înainte de Hristos, a observat că, de fapt, apa caldă îngheață mai repede decât cea rece!
Mai târziu, în 1963, un student din Tanzania a observat același fenomen, iar astăzi, acest detaliu natural bizar îi și poartă numele. Mulți cercetători au încercat să explice efectul Mpemba, unii experți spunând că apa fierbinte îngheață mai repede deoarece se evaporă mai rapid și pierde din volum. O altă teorie spune că un strat de gheață la suprafață izolează restul apei, motiv pentru care cea rece va îngheța mai greu.
Fenomenul neobișnuit care a uimit cercetătorii
Însă nici măcar una dintre aceste teorii nu a explicat în totalitate de ce apa fierbinte îngheață mai repede. Recent, problema a fost abordată și de către o echipă de cercetători din Singapore, condusă de Xi Zhang. Potrivit acestora, totul ar depinde de modul în care se formează legăturile dintre atomii de hidrogen și cel de oxigen, care formează apa.
Experții din Singapore cred că, din cauza comportamentului pe care legăturile de hidrogen îl au la temperaturi mai mari, apa, în mod paradoxal, ar îngheța mai rapid atunci când este fierbinte.
Experții încearcă să dezlege misterul
Practic, cercetătorii din Singapore spun că legăturile de hidrogen se întind, atunci când apa este încălzită, iar densitatea începe să scadă. Acest lucru face ca moleculele să se îndepărteze una de cealaltă, iar legăturile covalente dintre ele se micșorează.
Cum acest proces duce la o pierdere de energie, rezultatul final, care poate fi observat cu ochiul liber, ar fi faptul că apa fierbinte îngheață mai repede decât cea rece. Astfel, natura contrazice complet o deducție logică pe care probabil că am face-o cu toții.