Câte ouă trebuie să mănânci de Paște, ca să nu ți se facă rău. Ce spun medicii
Ouăle fierte și vopsite de Paște reprezintă un simbol tradițional, dar trebuie consumate mereu cu moderație. De cele mai multe ori, sărbătorile reprezintă un prilej pentru ca multe persoane să facă excese alimentare, iar în perioada Paștelui se consumă mai multe ouă fierte decât ar trebui. Care este „doza” recomandată?

Ouăle consumate în exces atrag diverse afecțiuni de sănătate, fie că vorbim de disconfortul digestiv sau colesterolul mărit. Specialiștii ne spun câte ouă putem mânca, de fapt, pentru a ne satisface pofta și a fi atenți la alimentație.
Numărul de ouă pe care le putem consuma într-o zi
Pentru elimina toate controversele, cel mai bine este să băgăm în seamă sfaturile specialiștilor. Alin Popescu, medic de medicină sportivă, prezent în cadrul unei emisiuni televizate, declara acum ceva timp faptul că putem consuma, în mod normal, între 6 și 8 ouă pe săptămână. Putem face o mică excepție de Paște, și să consumăm cel mult 12 ouă pe săptămână, dar nu mai mult de 3 pe zi.
„Ouăle roşii sunt foarte bune. În general, într-o perioadă de sărbătoare, numărul de ouă consumate în săptămâna respectivă ar trebui să fie de 10. Asta nu mi se pare mult. Eu spun cam 6-8 pe săptămână, dar fiind Paştele, chiar şi 12 ouă nu mi se pare mult într-o săptămână. Mai mult de 3 pe zi oricum nu mănânci.
Cârcotaşii ar spune altceva. Că deja ouăle alea le-ai mâncat în pască, în cozonac. Şi că de fapt nu sunt 10, sunt 20. Şi au şi dreptate”, a explicat specialistul, potrivit DC NEWS şi DC Medical.
„Nu faceți niciun fel de prăjeală”
Medicul trage un semnal de alarmă asupra unui alt aspect: preparatele grase consumate de Paște. Majoritatea gospodinelor vor să ofere familiei și invitaților mâncăruri gustoase, dar ar trebui să evite prăjelile.
„Trebuie să ne gândim la modul în care preparăm lucrurile. Primul meu sfat pe care îl dau de câţiva ani este următorul: nu faceţi niciun fel de prăjeală. Şi asta îi blochează pe mulţi, că deja întreabă cum fac ei şniţelele, cartofii prăjiţi. Grătarul e foarte bun, prin comparaţie. Cuptorul e bun, aburul e bun. Prăjeala nu e bună. Adică ochiuri îmbibate în ulei, şniţele, cartofi prăjiţi, caşcaval pane. Astea trebuie să dispară”, a mai precizat medicul.